Viharveszély van a Dunántúlon

Viharveszély van a Dunántúlon

Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatar veszélye miatt néhány dunántúli járásra.

Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány dunántúli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Tolna és Somogy vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: hétfőn este előbb a Dunántúlon, majd a késő esti óráktól már a középső országrészben, hajnaltól pedig az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé, több hullámban alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék társulhat. Az északkeleti országrészt várhatóan csak kedden délután érhetik el a zivatarok.

Hírdetés

Hétfőn este, késő este elsősorban a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmasak lesznek a légköri feltételek.

A heves zivatarokat erősen viharos – az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó – szélrohamok, illetve akár 3-5 centimétert elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kísérheti.

Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol 30-40 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében hétfő este, késő este a Dunántúl északnyugati felén a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »