Vigyázz a csőrödre, O’Leary!

Vigyázz a csőrödre, O’Leary!

Azt képzeli, idejön a „gyarmatra”, és megalázhatja, káromkodva sértegetheti az őslakosokat, ha saját törvényeket merészelnek hozni, ha bolygatni merik az ő extraprofitját.

Itt van ez a Michael O’Leary nevű ír fickó, a Ryanair fapados légitársaság fapados vezérigazgatója, akinek nem tetszik a magyar kormány extraprofitadója. Sebaj, ne tetszen neki – épp elég, ha őrjöngés után a kasszához fárad, és befizeti, amit be kell. Ugyanis ha már megengedjük neki meg a sunyi, lehúzós cégének, hogy (szó szerint) itt rontsa a levegőt, használja a légterünket, akkor kutya kötelessége betartania a jogszabályainkat, különben húzhatja el a csíkot. Persze, előtte még a NAV kipofozza belőle a profitadót, szép szakszerűen.

Michael O’Leary ököllel veri az asztalt, mintha egy dublini késdobálós kricsmiben lenne, és teli szájjal szidja a magyar kormányt, azon belül is Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert. Ilyeneket nyilatkozik Magyarország egyik vezető politikusáról a Hvg.hu-n:

Ez a Nagy Márton egy komplett idióta. (…) Ez az idióta miniszter azt gondolja, hogy mi vagyunk az az iparág, amelyikre extraprofitadót kell kivetni, hogy megvédje a magyar családokat? (…) De ennek az idióta miniszternek csak az jutott eszébe, hogy a légitársaságok extraprofitot termelnek, amikor az elmúlt két évben rekord veszteséget halmoztak fel. (…) És ez az idióta miniszter azzal érvel, hogy megvédi a magyar családokat? Ugyan már. (…) Persze, hát indítottak már egy fogyasztóvédelmi eljárást, azt a mindenit! És az idióta miniszter azt is próbálja nekünk elmagyarázni, hogyan árazzunk.

Ötször idiótázta le a minisztert. Egyszer se szabadott volna. Ez egyfelől arra utal, hogy szegényes a szókincse. Másfelől arra: egy tipikus, nagypofájú, kivagyi nyugati s…ggfejjel állunk szemben. Azt képzeli, idejön a „gyarmatra”, és megalázhatja, káromkodva sértegetheti az őslakosokat, ha saját törvényeket merészelnek hozni, ha bolygatni merik az ő extraprofitját. Mert az jár neki – legalábbis szerinte. Valamilyen – pillanatnyi vagy tartós – elmezavarból kifolyólag azt hiszi, úgy beszélhet velünk, mint rabszolgatartó ősei, akik végigfosztogatták-irtották a fél világot, s magukon kívül mindenkit állatként, szolgaként kezeltek.

Merészelne így beszélni német, francia vagy angol politikai vezetőkről? Ugyan! Velük szemben pitiző üzemmódra kapcsol. Ha velük hepciáskodna, hamar villanyoltás jöhetne a cégénél, elúsznának a világszerte összeharácsolt milliárdjai. Márpedig ezt az agresszív, pénzéhes bohócot csak a pénz érdekli, semmi más.

Hírdetés

Nem, nem fecséreljük arra az időnket, hogy egy olyan kormánnyal tárgyaljunk, amelyiknek ez az ostoba miniszter is a tagja. (…) Szóval nem ez a hibbant miniszter fogja nekünk megmondani, hogyan árazzunk, nem ő fog kritizálni minket az árazásunk miatt.

Szóval nem tárgyal. Ő olyan nagy ember, hogy nem tárgyal holmi magyar kormánnyal. Az árazásába meg ne szóljon bele senki. Áthárítja az adót az utasokra, és kész, pofa be! Van egy rossz hírem: a már kifizetett jegyekre utólag kivetett sarcolás, amivel O’Leary-ék – a különadóra hivatkozva – több tucat magyar utast lehúztak, úgy törvénytelen, ahogyan van. Civilizált helyeken ilyet nem lehet csinálni. Reméljük, a soron kívüli fogyasztóvédelmi vizsgálat során olyan gigabírságot kap O’Leary az arcába, hogy a nyelvét is elharapja ijedtében. Akkor legalább csöndben lesz egy darabig.

Michael O’Learynek igen nagy szerencséje, hogy a magyar béketűrő fajta, túlságosan is. Sajnos, mi még azt is jámboran tudomásul vesszük, hogy kiverjenek minket a saját házunkból-hazánkból. Vehemensebb országokban ilyen sértések után már a nyelvénél fölszegezve lógna egy minaretről ez a díszmadár. És az utódja százszor meggondolná, mit mond vendéglátóiról. Nekünk sem szabadna hagynunk, hogy kifosztóink így pimaszkodjanak velünk!

Borítókép: Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Pilhál Tamás – www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »