Vigyázni kell a tűzgyújtással!

Vigyázni kell a tűzgyújtással!

A magas bírságok ellenére még mindig gyakori a száraz gaz égetése a Losonci járásban. Tavaly az emberek felelőtlen cselekedetei tucatnyi tüzet okoztak. A tűzoltókat 32 ilyen tűzesethez riasztották.

Az embereket az sem rettenti el, hogy tetemes bírságot róhatnak ki rájuk.

A vállalkozókra 16 596 euró, a magánszemélyekre pedig 331 euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

Ami az erdőtüzeket illeti, a Losonci járásban eddig négy ilyen eset fordult elő. Ebben a nem túl kedvező statisztikában egyedüli örömhír, hogy senki sem sérült meg.

Mesiarik Marián, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta: a tavaszi időszakban mindig nagyobb a tűzveszély.

Márciusban és áprilisban a leggyakoribbak a kinti tűzesetek. Természetesen tilos és a természetnek sem tesz jót a száraz gaz begyújtása, viszont az emberek ezt sokszor figyelmen kívül hagyják. Cserjéket, fákat égetnek és a tűz gyakran átterjed az erdőállományra, vagy más vagyont veszélyeztet

– tudatta Marián.

Hírdetés

Hangsúlyozta: előfordul, hogy a gyújtogatás emberéletet követel vagy sérülést okoz.

A természetjárás jót tesz a testnek és a léleknek, főleg a bezártság idején érezzük a hiányát. Arra azonban oda kell figyelni, hogy ne hagyjunk nyomot magunk után. Ez érvényes a szemetelésre is, a tüzek tekintetében pedig egy eldobott égő cigarettára vagy gyufára. A legkisebb figyelmetlenség is nagymértékű erdőtüzet okozhat, amelyből hatalmas környezeti és pénzügyi károk keletkezhetnek

– hangsúlyozta.

Arra is figyelmeztet, hogy tüzet csak az arra kijelölt helyen lehet gyújtani, és fokozott figyelmet kell fordítani az eloltására is.

Vannak olyan helyek a környéken, ahol minden évben oltunk. Március eleje óta eddig két tűzesethez riasztottak, de vélhetően az elkövetkező hetekben, a melegebb napokkal a bevetések száma is megnövekszik. A kerti hulladékot el lehet égetni, de be kell tartani a tűzbiztonsági feltéleket. A gazt egy kupacba kell összehúzni, és a közelben víznek és lapátnak kell lenni. A tüzet folyamatos felügyelet alatt kell tartani és teljesen eloltani. Valamint a tűzgyújtással senkit sem szabad zavarni vagy veszélyeztetni

– közölte.

A megelőzés érdekében a járási tűzoltó-parancsnokság megszólította a települések önkéntes tűzoltóit, hogy szórólapokon és a hangosbemondóban is hirdessék, hogy tilos a gyep növényzetű területek égetése. A falvak önkéntes tűzoltói ezért a napokban gyakrabban járőröznek, hogy kiszűrjék a felelőtlen gyújtogatókat.

Marián zárásként elmondta, tavaly kevesebb volt a tűzeset a járásban, ezért bíznak abban, hogy a csökkenő tendencia idén is megmarad.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »