Vigyázat, csalók garázdálkodnak! Főként a nyugdíjasokat verik át trükkös módszerekkel

Vigyázat, csalók garázdálkodnak! Főként a nyugdíjasokat verik át trükkös módszerekkel

A Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság hamis népszámlálási asszisztensek és új módszereket alkalmazó telefonos csalók garázdálkodására figyelmezteti a lakosságot, elsősorban a magányos idős embereket.

A szlovákiai elektronikus népszámlálás során május 1-június 13. között már mobilasszisztensek is igénybe vehetők. Ezzel a szolgáltatással, mely során a segítség egyenesen az otthonokba érkezik, főként a mozgáskorlátozott és/vagy a nyomtatvány kitöltéséhez szükséges műszaki eszközökkel nem rendelkező idősebb polgárok élnek.

Csakhogy a lehetőségre a csalók is felfigyeltek, és hamis népszámlálási asszisztensként próbálnak bejutni a lakásokba, családi házakba. Legutóbb több ilyen eset történt Érsekújvárban.

Emiatt a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság hangsúlyozza:

a mobilasszisztensi szolgáltatást a lakosoknak kell igényelniük, tehát felettébb gyanús lehet, ha valakihez annak igénylése nélkül csöngetnek be a hamis asszisztensek, akik az áldozataik értékeire, készpénzére vadásznak.

Hírdetés

Érdemes hát elővigyázatosnak lenni a hívatlan ismeretlen személyekkel szemben, s ha felmerül a csalás gyanúja, azonnal tárcsázni kell a 158-as rendőrségi segélyszámot.

A komáromi rendőrség másféle helyi átverésekről értesült, amelyek áldozatai is többnyire az idős lakosok. A spekulánsok korábban az általuk kiszemelt polgároknak egy-egy telefonbeszélgetés során többnyire azt hazudták, hogy az egyik rokonuk éppen balesetet szenvedett, s a gyógykezeléséhez készpénzre van szüksége.

Voltak, akik bevették a meséjüket, s hajlandóak voltak kisebb-nagyobb összeggel gazdagítani a szélhámosokat. Mások pedig abban a hitben akadtak a horgukra, hogy komoly összeghez jutnának egy nyereményjátékban, ám annak kifizetése előtt bizonyos kezelési költséget ki kell fizetniük.

A könnyen megszerezhető pénzre vágyók ötletekből kifogyhatatlanok. Újabban a virtuális valuta világában nem járatos személyeket azzal próbálják lépre csalni, hogy e-mailben vagy mobilalkalmazások segítségével vonzó bitcoin-befektetéseket kínálnak nekik. Rábeszélik őket arra, hogy a bankban megtakarított pénzüket utaltassák át külföldi bankszámlákra, s azt ígérik, hogy e befektetésük majd tetemes nyereséget eredményez.

Bár ez sokak számára vonzónak tűnhet, de csalásnak számít. Az elkövetők többnyire külföldi szélhámosok, akik olyan szlovákosan csengő vezetékneveket találnak ki maguknak, mint például a Kvietik. A kétoldalú kommunikációhoz Google-fordítót használnak, így tehát a mondatok furcsa megfogalmazásából hallható, hogy külföldiekkel állunk szemben.

További csalási módszernek számít az állítólagos külföldi öröklés ügyintézése előre megszabott kezelési költség átutalásáért. A körmönfont „jóakarók“ ez esetben is e-mailben értesítik az idős polgárokat. Azt ígérik, hogy segítségükkel gyorsabban és könnyebben hozzájutnak a külföldön örökölt több 10 ezer euróhoz. Az ügyintézés előtt azonban át kell utalniuk pár száz eurót a megadott külföldi bankszámlára. Akad, aki talán végig sem gondolja, hogy a közelmúltban halhatott-e meg külföldi rokona, akitől örökölhetett. Ahelyett a busás vagyon reményében átutaltatja a sokszor másoktól e célra kölcsönkért összeget, ám a csodás örökségre mindhiába vár.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »