Vigyázat, a hackerek már a magyar autókra is vadásznak

Vigyázat, a hackerek már a magyar autókra is vadásznak

Ma még a jármű eltulajdonítása a cél, de akár át is vehetik az irányítást a kocsi felett.

Ha kibertámadásokról esik szó, jobbára még mindig elsősorban a számítógépekre, okostelefonokra leselkedő veszélyekre gondolunk, nem az autónkra. Pedig ma már egyre kevesebb olyan gépkocsi fut az utakon, amelyeknek a lelke ne egy speciális rendeltetésű számítógép lenne – írja cikkében a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Chipek nyitják-csukják a távnyitós autókat. Vezérlik a motort, biztosítják az optimális üzemanyag felhasználást, hogy a lehető leghatékonyabban működjön a motor. Irányítják és összehangolják a különböző vezetést támogató rendszereket. Miniszámítógép a lelke a gépjármű diagnosztikának és a navigációnak egyaránt. És a sornak ezzel még koránt sincs vége.

Az utóbbi öt-tíz évben mind több szó esik azonban szakmai körökben a gépjárművek kibervédelmének szükségességéről és fontosságáról. Az Egyesült Államok közlekedési minisztériuma évek óta gyűjti és a honlapján évről évre közzéteszi a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokat, amelyekkel meg lehet óvni a modern járműveket az illetéktelen külső beavatkozásoktól.

Hírdetés

Ma még jobbára csak a krimikben fordulnak elő olyan gyilkosságok, amikor ismeretlenek meghekkelik áldozatuk autóját, figyelik a navigációs rendszerén keresztül, hogy éppen merre jár, majd az arra legalkalmasabb helyen kikapcsolják a szervót, gyengítik a fékhatást vagy éppen távvezérléssel gázt adnak. Egyre több olyan jármű fut a világ útjain, amelyekkel ez elvileg és technikailag már ma is megtörténhetne.

Magyarországon is már többször megtörtént, hogy a tolvaj a parkolóban „lehallgatja” az autó és a távnyitó üzenetváltását, számítógéppel percek alatt elkészít egy másolatot a távkapcsolóról, amivel ugyanúgy ki tudja nyitni az autót, mint a tulajdonosa, és elköti az autót. Világszerte is ez a legjellemzőbb járművek ellen végrehajtott kibertámadás ma még: az autó ellopásának szándékával hekkelik meg az autó elektronikáját.

A kiberbiztonsági szakemberek ennél nagyobb veszélyekre figyelmeztetnek, és már jó ideje azok elhárításán dolgoznak. Már találtak olyan navigációs rendszert, amelynek a sebezhetősége miatt Magyarországon is biztonsági riasztást adott ki a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Egy 15-20 ezer forintos, az interneten könnyen beszerezhető kütyüről van szó, amin keresztül azonban a hackerek nemcsak nyomon tudják követni az ilyen eszközt használó jármű tulajdonosát, de bármikor le is állíthatják alatta az autóját.

Kiberbiztonsági szakemberek arra figyelmeztetnek, a legnagyobb veszélyt nem az jelenti, hogy a távkapcsolóval nyitott/zárt autókon könnyedén kinyithatják az arra felkészült (megfelelő vevőegységgel és laptoppal rendelkező) bűnözők. Sokkal nagyobb kockázatot jelent az, ha az elektronikai rendszer meghekkelésével átveszik az irányítást a jármű felett.

Kibervédelmi szakemberek ezért hangoztatják, mindenki csakis megbízható szervizben javíttassa az autóját, lehetőleg szakszervizben. Olyan helyen, ahol se véletlenül, se szándékosan nem nyúlnak bele a komputerébe, és ezzel akarva, akaratlan nem okoznak semmiféle műszaki galibát.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »