Vígan járja a budapesti utcákat Magomed Daszajev

Vígan járja a budapesti utcákat Magomed Daszajev

Bár továbbra sincs érvényes tartózkodási engedélye, mégis bárki találkozhat Budapest belvárosában azzal a Magomed Daszajevvel, aki a tavasz során „szólította fel” a Szabadság téri szovjet emlékművet festékkel megdobáló Komáromy Gergőt, hogy egy videóban kérjen nyilvánosan bocsánatot. Jelenleg egy segwayeket kölcsönző vállalkozásnál tölti napjait, tapasztalatunk szerint maga is rendszeresen viszi körbe a turistákat a kétkerekű járműveken az V. kerületben. A csecsen férfi budapesti tevékenysége kapcsán több vizsgálat is zajlik, de őt ez különösebben nem aggasztja – tudtuk meg magától Daszajevtől, mikor felkerestük a napokban.

Korábban a Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egyik ülésén a magyar szolgálatok azt jelentették, Daszajevnek két és fél éve nincs érvényes tartózkodási engedélye, sőt semmilyen állampolgársága sem. Ezt lapunknak a férfi is elismerte. Amikor közel három éve értesítést kapott, hogy le fog járni az engedélye, a hatóságokhoz fordult, de az akkori nevén Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál azt mondták neki, minden maradhat a régiben, csak akkor kell megújítania az engedélyét, ha elhagyná az országot – adta elő sajátos történetét. Hozzátette, hogy néhány hete új igénylést nyújtott be a bevándorlási hatóságnak, amelynek eredményét még jelenleg is várja.

http://mno.hu/

Hírdetés

„Ha bárkit engedély nélkül találnak, akkor azonnal megy az idegenrendészeti őrizetbe”– nyilatkozta lapunknak egy bevándorlási ügyekben jártas jogász. Hozzátette, hogy csak érvényes tartózkodási engedély birtokában tehetne bárki bármit, tehát keresőtevékenységet is csak ennek birtokában folytathatna. Magyar házastárs révén lazább szabályok vonatkoznak a illetőre – így Daszajevre is –, ez lehet az egyetlen legális tényező, ami lehetővé teheti a szabad mozgását. A jogász is furcsállta, hogy ennek tisztázásáig hogyan maradhat bárki szabadon. Daszajev szerint őt nem vitték fogdába.

Rejtély az is, hogy áll az Orbán Viktor felszólítására Pintér Sándor belügyminiszter által két hónapja megindított vizsgálat, ezt firtató kérdésünkre ugyanis a belügyi tárca nem válaszolt. A nemzetbiztonsági bizottság ülésén viszont kiderült, hogy Daszajev kapcsolatrendszere miatt az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is megfigyeli a férfit. Találkozásunk során megkérdeztük tőle, cáfolja-e külföldi titkosszolgálati kapcsolatait: ha lennének ilyenek, akkor Oroszországban a milliomosok életét élné – válaszolta viccesen. Kérdésünkben ekkor még nem szerepelt, hogy az orosz titkosszolgálatról, az FSZB-ről van-e szó. A továbbiakban azonban kifejezetten az FSZB-re vonatkozóan tettük fel kérdéseinket, amelyekre nem adott egyértelmű választ. „Ezek szerint hazudnak magáról a magyar hatóságok?”– kérdeztük. „Nem állítom, hogy hazugság, csak a véleményem osztom meg”– válaszolta Daszajev.

„Nem nehéz összerakni”– ezt már Mirkóczki Ádám, a Jobbik nemzetbiztonsági bizottsági képviselője nyilatkozta lapunknak a csecsen férfi orosz kapcsolatait firtató kérdésünkre. Ám sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy az AH az FSZB-vel való kapcsolatot tárta-e fel Daszajevvel kapcsolatban.

A jelek szerint a Komáromy Gergő lehetséges kényszerítésében ismeretlen tettes ellen indult eljárást megszüntethetik – osztotta meg velünk tapasztalatait Daszajev. Kiemelte, hogy maga Komáromy is azt mondta, nem fenyegették meg. A csecsen férfit utoljára szűk egy hónapja hallgatta meg tanúként a BRFK, azóta nem értesítették új fejleményről az érintetteket. A BRFK lapzártánkig nem válaszolt megkeresésünkre. Az ügyhöz kapcsolódó korábbi kérdéseinkre, hogy tanúként vagy gyanúsítottként hallgatták-e meg Daszajevet, a nyomozásra való tekintettel nem adtak tájékoztatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »