Vidnyánszkyék valamiért nagyon szerettek volna maradásra bírni egy zsidó rendezőt, de „sajnos” nem sikerült

Vidnyánszkyék valamiért nagyon szerettek volna maradásra bírni egy zsidó rendezőt, de „sajnos” nem sikerült

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és a kuratórium egyik tagja szerint Szász János rendező hazugságokat állított a Washington Postnak adott interjújában, amelyet az Index is szemlézett.

Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményükben azt írták: "Szász János ismét hazudik".

Felidézték, hogy az interjúban Szász János rendező azt állítja, "azért támadtak, mert nem vagyok magyar, mert zsidó vagyok".

A közlemény szerint 2020 augusztusában és szeptemberében Lajos Tamás három alkalommal tárgyalt Szász Jánossal: ezeken a beszélgetéseken kérte, igyekezett meggyőzni a rendezőt, hogy folytassa az oktatást, próbált érvelni ennek fontosságáról, és erre személyes garanciákat adni.

"Szász a választ folyamatosan lebegtette, halogatta, majd az oktatást, osztályának továbbvitelét egy kurta-furcsa telefonnal lemondta" – írták, hozzátéve: mindezen időszak alatt Vidnyánszky Attila felkérésére a Nemzeti Színházban megrendezte Székely János: Caligula helytartója és Örkény István: Macskajáték című drámáját.

Hírdetés

Szász János rendezőt "nyilvánvalóan mindketten, minden tőlük telhető érvvel és eszközzel" maradásra próbálták bírni, a munka folytatásáról akarták meggyőzni, mindhiába – olvasható a közleményben.

"Szász János ismét hazudik, durván, igaztalanul beletiport az őt elismerő, nagyra tartó magyar kulturális életbe, filmszakmába" – írta közleményében Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás, idézve Csengey Dénes író, politikus szavait: "Ha az antiszemitizmus nagy bűn, mert az, akkor az antiszemitizmussal való alaptalan vádaskodás ugyanakkora bűn, és ugyanolyan ítélet alá kell, hogy essék."

Korábban írtuk:

Házkutatást tartottak az SZFE-n felmondott "hunyadis" Szász Jánosnál egy dokumentumfilmes vita miatt

Megmenekülhet a Hunyadi-film, Szász János legalábbis nem lesz a rendezője

Héber tüzérek, cigány pattantyúsok és horvát huszárok a Hunyadi-filmben – nemzetgyalázás és hamisítás 7 milliárdból

János, neked harangoztak


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »