Vidnyánszky Attila is szót kap az Európai Parlament SZFE vitáján

Vidnyánszky Attila is szót kap az Európai Parlament SZFE vitáján

Az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában (CULT) kerül napirendre kedden a Magyar Színház és Filmművészeti Egyetem ügye.

A brüsszeli, de a vírus miatt lényegében távkapcsolattal zajló vita szereplői Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Upor László, a SZFE lemondott rektorhelyettese, illetve Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese lesznek.

Hírdetés

Az EP szakbizottsága a testület Zöld frakciójának kezdeményezésre vitatja meg az ügyet. Emlékezetes, korábban a CULT a Közép-európai Egyetem (CEU) és a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása miatt fogalmazott meg kritikát, a szakbizottság ezen véleménye pedig a 2018-as, a magyar jogállamiság helyzetét bíráló Sargentini-jelentésben is visszaköszönt.

Az SZFE-kérdésben az uniós intézményeknek egyébként nincs hatáskörük, noha az EU Alapjogi Chartája tartalmazza a művészet és a kutatás szabadságának követelményét. Az ügyben a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői Mariya Gabrielnek, az Európai Bizottság oktatásért és kulturáért is felelős biztosának írtak levelet még szeptember elején, ebben azt panaszolták: a magyar kormány „meghódítja” a független művészeti, tudományos és oktatási intézményeket. Az EP oktatási és kulturális szakbizottságának a Fidesz EP-képviselője, Bocskor Andrea az egyik alelnöke. A CULT-nak más hazai tagja nincs.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »