Videón, ahogy vörös festékkel öntik le Horthy Miklós szobrát a Hazatérés temploma előtt

Videón, ahogy vörös festékkel öntik le Horthy Miklós szobrát a Hazatérés temploma előtt

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa közösségi oldalán számolt be róla, hogy egy ismeretlen elkövető vörös festékkel öntötte le Vitéz nagybányai Horthy Miklós szobrát az V. kerületi Hazatérés temploma előtt. 

A politikus a biztonsági kamera felvételeit is nyilvánosságra hozta, ezeken jól látszik, testalkatából kiindulva az elkövető egy fiatal nő lehetett. Novák azt írta néhány órával ezelőtt, a rendőrök már helyszínelnek, s mint fogalmazott:

Hírdetés

Novák szerint az esetnek köze lehet a nyugaton egyre divatosabbá váló, BLM-mozgalommal kapcsolatos szoborrongálásokhoz, ugyanakkor az Index szerint erre eddig egyetlen haza példa akadt, amikor június közepén megrongálták Winston Churchill városligeti szobrát.

A Hazatérés temploma előtt felállított Horthy-szobrot legutóbb június negyedikén, Trianon centenáriumán koszorúzták meg a kormányzó tisztelői. A szobrot 2013-ban avatták fel, az akkor magát még nemzeti radikálisként meghatározó Jobbik Magyarországért Mozgalom kezdeményezésére. A kerület akkori polgármestere, Rogán Antal ellenezte  szobor felállítását arra hivatkozva, Horthy magyar holokausztban játszott szerepe máig nem teljesen tisztázott. A szobrot a templom előterében helyezték el, mert közterületre nem kapták meg az engedélyt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »