Videó: Putyin vezette át a teherautó-konvojt az új krími hídon

Videó: Putyin vezette át a teherautó-konvojt az új krími hídon

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az Oroszország és a Krím félsziget között, a Kercsi-szoroson átívelő híd orosz megépítését.

Az Oroszországból a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd egy részét – a gépkocsiforgalom számára elkészült hídpályát – kedden avatta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A híd megépítését az Európai Unió külügyi szolgálata is Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértéseként értékelte, és keddi nyilatkozatában elítélte.

A mostani washingtoni nyilatkozat hangsúlyozza, hogy

Hírdetés

a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím félsziget pedig Ukrajna része.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe.

A külügyi tárca nyilatkozata – miután emlékeztetett rá, hogy korábban Washington a hídépítésben résztvevő számos természetes és jogi személyt is szankciókkal sújtott – ismételten leszögezte, hogy a büntető intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

– mondta az amerikai külügyminisztérium.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »