Videó: Így épül le a politikai kultúra Franciaországban a szélsőségeseknek és Macronnak köszönhetően

Videó: Így épül le a politikai kultúra Franciaországban a szélsőségeseknek és Macronnak köszönhetően

Franciaország is szélsőségesen megosztottá vált Európában. A nyári előrehozott választások a baloldali koalíció győzelmét hozták el, amelyben több kisebb párt fogott össze. Emmanuel Macron francia elnök progresszív szövetsége, ami szintén több pártból áll, a második helyen végzett. Technikai szempontból a választásokat a radikális jobboldal, a Nemzeti Tömörülés nyerte. Az alábbi képsorok azonban jól mutatják, hogy a franciáknál is eltűnik a politikai kultúra.

A francia hagyományok szerint a nemzetgyűlölés első ülését a legidősebb képviselő vezeti, és a legfiatalabb a titkára.

Ez utóbbi megtiszteltetés a 22 éves Flavien Termeté lett, aki a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés tagja. Az ő dolga volt, hogy a képviselők szavazásánál mindenkivel kezet rázzon.

Hírdetés

Csakhogy a szélsőbalos pártszövetség tagjai nem voltak hajlandók elfogadni kéznyújtását, sőt, az egykori kommunista párttag és főleg, algériai migráns Marseille-ből, Sébastien Delogu egészen fenyegetően lép fel Termettel szemben.

Ez ma Franciaország, és ez az helyzet, amit Macron politikai hazárdjátéka okozott, miközben továbbra is kérdés, milyen kormánya lesz Franciaországnak – és mennyire lesz stabil ennyi szélsőséggel a nemzetgyűlésben.

In case you wonder how bad the tensions are in the new French parliament… In accordance with tradition, the first session is chaired by the oldest MP, with the youngest MP being his secretary. 22-year-old Flavien Termet from Le Pen’s National Rally is supposed shake hands with… pic.twitter.com/KcxZ81lQXZ — Visegrád 24 (@visegrad24) July 21, 2024

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »