VIDEÓ: Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert

VIDEÓ: Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert

Videót tett közzé az iráni Fars hírügynökség arról, ahogy a Forradalmi Gárda kommandósai elfoglalnak egy brit olajszállító tankert a Hormuzi-szorosban.

A Stena Impero nevű olajszállító hajót kis naszádok vették körbe, majd a kommandósok helikopterről ereszkedtek le a fedélzetre. A tanker Szaúd-Arábiába tartott, fedélzetén 23 fős legénység tartózkodott.

A Forradalmi Gárda közleménye szerint azért foglalták le, mert „nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait”. Állításuk szerint az olajszállító nekiütközött egy iráni halászhajónak.

Hírdetés

A Stena Impero tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég, a Northern Marine Management péntek este Londonban kiadott közös tájékoztatása szerint hajójuk nemzetközi vizeken haladt, és betartott minden szabályt. Nem említettek semmilyen balesetet.

Az ügy előzménye, hogy a hónap elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

(HVG)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »