Videó: a George Floyd haláláért elítélt rendőr jámbor kisangyal volt a fajtársat agyonverő néger kollégáihoz képest

Videó: a George Floyd haláláért elítélt rendőr jámbor kisangyal volt a fajtársat agyonverő néger kollégáihoz képest

Nyilvánosságra hozták az egyik térfigyelő, illetve testkamera felvételét arról a január 7-én történt memphisi incidensről, amelyben számos rendőr intézkedés közben szabályosan agyonvert egy fekete férfit, Tyre Nicholst. A videón semmi olyasmi nem látszik Nichols viselkedésén, ami indokolhatta volna a rendőri brutalitást, pláne a férfi halálát, írja a Guardian nyomán a Magyar Hang. Azt azonban –  a brit ballib lappal szemben – elfelejtik megemlíteni, hogy az öt letartóztatott rendőr is mind néger.

A videón egyértelműen kivehető, hogy a földön fekvő férfit legalább hatszor megütik a rendőrök, ő pedig az anyjáért könyörög. A támadás alig 70 méterre történt az édesanyja házától. A férfi láthatóan súlyos sérüléseket szenvedett, majd csakhamar agonizálni kezdett, a mentők megérkezéséig mégis több mint húsz perc telt el.

Az incidens kezdetén két rendőr leintette Nichols kocsiját közúti ellenőrzésre. Ezután durván rákiabálnak, hogy szálljon ki a kocsiból, majd kiráncigálják onnan. A 29 éves férfi azt mondja, hogy nem csinált semmit, és csak hazafelé igyekezett, de a rendőrök csak azt kiabálják neki szitkozódva, hogy feküdjön a földre.

A férfi ezután felpattan, és menekülni kezd a rendőrök elől (ez nem jó ötlet, de agresszív néger rendőrök esetében érthető… – a szerk.), akik az erősítés megérkezése után egy közeli kereszteződésben elkapják, és ütlegelni, és rugdosni kezdik, közben folyamatosan durva szavakkal becsmérlik. A térfigyelő kamera felvételén jól látszik, hogy az egyik rendőr a már megbilincselt és földön fekvő férfit kétszer fejbe rúgja. Egy másik többször megüti a gumibottal.

Hírdetés

Ezután felállítják, megint ütik, ő összerogy, újból rugdosni kezdik. A férfi három nappal később belehalt a sérüléseibe. A támadásban részt vevő öt rendőrt csütörtökön letartóztatták, és emberöléssel gyanúsították meg. Az ügyész szerint mindegyik elkövető más és más szerepet játszott a támadásban, de az együttes cselekedeteik vezettek Nichols halálához.

A videó nyilvánosságra hozatala után számos városban tartottak a rendőri brutalitás elleni tüntetéseket. A rendőröket mindenhol arra intették, hogy fékezzék magukat, nehogy erőszakos zavargásokká fajuljanak a demonstrációk. A békés tüntetésre szólított fel Biden elnök is, aki szerint „Tyre halála fájdalmasan emlékeztet minket arra, hogy még többet kell tennünk annak biztosítása érdekében, hogy a bűnüldöző rendszerünk valóban pártatlan és igazságos legyen, és mindenkit ugyanúgy kezeljen, és mindenkinek megadja a méltóságot."

https://uw-media.commercialappeal.com/embed/video/11137026002?placement=snow-embed

Korábban írtuk:

Négerellenes négererőszak ellen tüntettek a négerek és barátaik

Nehéz helyzetben a BLM-csürhe: fekete rendőrök okozhatták egy néger halálát Memphisben


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »