Vidéki lett az év étterme és konyhafőnöke is

Vidéki lett az év étterme és konyhafőnöke is

Pesti István, a tatai Platán étterem séfje érdemelte ki idén az év konyhafőnöke díjat – derült ki azon az eseményen, ahol a Gault&Millau Magyarország 2017-es étterem- és borkalauzát mutatták be. Pesti nem ismeretlen a nagyközönség előtt, hisz korábban a Bábelben ismerhette meg a gasztronómia iránt érdeklődő közönség, tavaly a budai Tanti szakácsa volt, amikor nagy meglepetésre a vendéglátóhely Michelin-csillagot kapott. Az ítészek szerint Pesti örökké tanuló szakács, ízei egyre markánsabbak, kifejezőbbek. Úttörő a tálalás (food design) területén is, ahol ugyancsak megtalálta az egyéni utakat, és elkerülte a „trendiség” csapdáit.

Az est során számos más díj is gazdára talált. Az év étterem-tulajdonosa címet ezúttal az erzsébetvárosi Rosenstein család érdemelte ki. A família által működtetett vendéglő olyan többgenerációs étterem, amelyben megjelenik a magyar és zsidó konyha, a hagyomány és evolúció. Saját farmról érkezik a téliszalámi, a mortadella, míg a Rosenstein-ház sörét az egyik legjobb magyar főzde, a Monyó szállítja. Garai Ádám, a szintén erzsébetváros Olimpia étterem szakácsa kapta a magyar gasztronómia reménysége címet. A 24 éves séf olyan helyeken dolgozott már, mint Mák bisztró, Carne di Hall, Onyx, nem utolsósorban pedig a Rasmus Kofoed vezette világhíres Geranium.

Az év étterme nagy meglepetésre a tokaji borvidéken található Gusteau Kulináris Élményműhely/Mádi Udvarház lett. A szerkesztők szerint az utóbbi években a borvidéken is megjelentek ígéretes műhelyek, ezek közé tartozik a Gusteau is, amely „finomított borkonyhaként” határozza meg magát, fontos célja, hogy az ételekben is megjelenjen a terroir. Konyhája találékony: egyszerre regionális és világra nyitott, évről évre meggyőzőbb.

Hírdetés

 Különlegességek az év étterméből, a Gusteau Kulináris Élményműhelyből gusteaumuhely.com  

Ha a vidék vendéglőjébe szeretnénk betérni, Békéscsabára kell utaznunk, a Kisvendéglő a Hargitához étterembe. A hagyományos erdélyi és magyar ételeket kínáló helyen a vendéglátók helyben sütött kenyeret szolgálnak föl, maguk főzik a szörpöt, a lekvárt, fűszerkertet gondoznak, és igyekeznek jó, helyi alapanyagot beszerezni, legyen szó szürke harcsáról, tejfölről vagy sajtról. Az év feltörekvője az őriszentpéteri Pajta bisztró lett, amelyet a tesztelők szerint friss és egyéni tányérok jellemeznek. Az étterem szakácsa fiatal, képzett, az étlap rövid és gyakran változik, az ételek főszereplői a régió alapanyagai.

A 2017-es kalauz folytatja a két éve indított hagyományát, és alternatív vendéglátás kategóriában is ajánl helyeket. Ezek nem tekinthetők a szó szoros értelmében vett éttermeknek, annál lazább, közvetlenebb stílusú étkezési lehetőséget nyújtanak. A kiadványban átfogó írás veszi számba a „kézműves” sörfőzdéket és újhullámos kávépörkölőket, és részletes ajánlásokat nyújt azokról a helyekről, ahol ezek a termékek elérhetők. Az alternatív vendéglátás kategóriában idén a VII. kerületi Beszálló Food Bar nyert, ahol Huszár Krisztián adta egy alternatív vendéglátóhelyhez a nevét. Fontos megjegyezni, hogy a címek jobbára nem egyetlen év munkáját díjazzák, hanem több év teljesítményét. A Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag Minőség Tanúsítványát az akasztói szikiponty kapta.

– Bővült a megbízható középmezőny, a közönség számára pedig az az igazi jó hír, hogy bebizonyosodott: egyszerű hétköznapi körülmények közé is be tud költözni a minőség, ez egyben a jövő „zenéje” – foglalta össze tapasztalatait Molnár B. Tamás, az étteremkalauz főszerkesztője. A Magyar Gasztronómiai Egyesület egyik alapítója hozzátette: világszerte érzékelhető a formálissá vált fine dining körülményektől való elfordulás, egyre népszerűbb az egyszerű, fesztelen környezetben fogyasztható „nagy konyha”, amely az ízekre és a jó alapanyagokra összpontosít. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »