Vezetőváltás vetett véget a túltolt néppártosodásnak az AfD-ben

Vezetőváltás vetett véget a túltolt néppártosodásnak az AfD-ben

Nem zárják ki az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német ellenzéki pártból a türingiai tartományi szervezet egyik társelnökét, Björn Höckét, aki ellen azért indítottak pártfegyelmi eljárást, mert egy beszédében fordulatot sürgetett az ún. holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitikában.

Német hírportálok szerdai beszámolója szerint az AfD jobboldali nemzeti szárnyának vezetőjeként számon tartott politikus ügyében a párt türingiai szervezetének döntőbírósága elutasította a szövetségi elnökség indítványát, és kimondta, hogy Björn Höcke beszédének szövegében nem mutatható ki rokonság a nemzetiszocializmus eszméivel, sem ellentét a párt alapszabályával.

A szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártjának politikusa 2017. január 17-én Drezdában elmondott beszédében "180 fokos fordulatot" sürgetett az emlékezetpolitikában, és azt mondta, hogy a berlini holokauszt-emlékmű – hivatalos nevén Európa meggyilkolt zsidóinak emlékműve – a "szégyen emlékműve".

Hírdetés

A kormányzó Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló párt szövetségi elnöksége időközben átalakult, a két hivatalban lévő társelnök, Alexander Gauland és Jörg Meuthen Björn Höcke támogatói közé tartozik, nem is szavazták meg a pártfegyelmi eljárásról szóló határozatot.

Björn Höcke beszédét elhangzása után persze bírálták a zsidóbérenc "német" pártok. A legélesebben a CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Bundestag-frakciójának akkori vezetője, Thomas Oppermann fogalmazott, aki azt mondta, hogy "Höcke náci".

Az AfD országos támogatottsága a legutóbbi reprezentatív felmérések szerint 12-15,5 százalék között van, a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson a szavazatok 12,6 százalékát kapta meg.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »