Veszteséges céggel is lehet 140 milliós villát venni a Rózsadombon, ha a papa jegybankelnök, a nagybácsi pedig banktulaj

Veszteséges céggel is lehet 140 milliós villát venni a Rózsadombon, ha a papa jegybankelnök, a nagybácsi pedig banktulaj

Piaci alapon még nehezebben megmagyarázhatóvá teszik a most nyilvánosságra hozott adatok Matolcsy György jegybankelnök egyik fia villavásárlásának körülményeit.

Matolcsy nagyobbik, Máté nevű fia és az ő felesége lakja azt az ingatlant a Rózsadomb szélén, egy természetvédelmi területtel határosan, amelyet tavaly nyáron vett meg Máténak a Mém Műhely Kft. nevű cége.

A ház impozánsnak tűnik mind a képek, mind a nagysága alapján: a háromszintes, 179 négyzetméteres lakórészt az alsó szinten közel 400 négyzetméternyi mellékhelyiség toldja meg, ahol helyet kapott

  • benti úszómedence,
  • jacuzzi,
  • szauna,
  • billiárdterem,
  • gardróbszoba,
  • konyha és
  • 3 állásos garázs is.

A villát akkor 150 millió forintért hirdették, és a Mém Műhelynek a napokban nyilvánosságra hozott, tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolója szerint 141 millió forintot fizethetett a cég az ingatlanért.

A vásárlás nem ment teljesen önerőből, ilyenkor jó, ha az embernek van egy banktulajdonos-közeli rokona. Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás pont ilyen, az NHB Növekedési Hitel Bankja 90 millióval hitelezhette meg Matolcsy Mátéék villavételét, legalábbis ekkora összegű jelzálogjog volt bejegyezve az ingatlanra a tulajdoni lap szerint. Piaci alapon nehezen elképzelhető, hogy kapott volna ekkora kölcsönt egy olyan cég, mint amilyen Matolcsy Máté vállalkozása.

A Mém Műhely éves bevétele az elmúlt esztendőkben 7 millió forint körül ingadozott, tavaly 7,2 millió forintot tett ki.

Hírdetés

Az eredménye az elmúlt években nulla körül alakult, de inkább veszteséget termelt, sőt, tavaly a veszteség a megelőző évinek a két és félszeresére, bő 12 millióra duzzadt.

Tehát egy olyan, veszteséges céget hitelezett meg Matolcsy unokatestvérének a bankja, amelyhez rokoni szálak kötik a bankvezért.

Ráadásul a cég mérlege arra enged következtetni, hogy a 90 milliós, nyáron felvett hitelből év végéig egy fillért sem törlesztettek, ugyanis a cégnél a hosszú lejáratú kötelezettségek év végi kimutatott állománya 90 millió forint volt.

Az sem mondható túl elterjedtnek normál körülmények között, hogy ilyen türelmes legyen egy bank, hogy legalább fél évig nem szed törlesztőrészletet a kihelyezett, sok tízmilliós kölcsön után.

Egyébként Matolcsy Máté egy márciusi 24.hu-cikkben azt hazudta, hogy egy másik budai ingatlant eladott, és annak árából előtörlesztették az NHB-s hitel nagy részét. Arra nem tért ki, hogy tavaly vagy csak idén történt meg az előtörlesztés.

Matolcsy Máté másik cége, az Amur Online Kft. – amelynek a székhelye lett ősszel a szóban forgó villa – egyenesen tetszhalott állapotban van. Egy szem alkalmazottját is elbocsátotta, mindössze 4 ezer forint forgalmat mutattak ki, így nem csoda, hogy 137 ezer forint veszteség jött össze ennél a vállalkozásnál.

(24.hu nyomán)

Naponta 438 millió – Orbán gázszerelője már a második leggazdagabb magyar, 160 milliárddal növelte vagyonát

Matolcsy másik fia is "családi összefogással" vett villát

400 milliós luxusvillába vette be magát Matolcsy

Semjén rénszarvasokat, Kósa ezermilliárdokat reptet


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »