Veszteségérzékelőket iktatnak a rendszerbe (Kovászna vízellátása)

Veszteségérzékelőket iktatnak a rendszerbe (Kovászna  vízellátása)

A Közüzemek Rt. sajtóközleményben tisztázta, hogy június közepén miért volt zavaros a fürdőváros ivóvize. A térségi vízszolgáltató szerint ennek egyik oka az volt, hogy a Margit-napot követő felhőszakadások megzavarták a vízellátó rendszert.

A megye többi városával ellentétben Kovászna ivóvizét nem forrásokból, hanem a Nagy Bászka-patakból fogják be. A fürdővárosban rendszerint nem jelent problémát az eső, azonban a június közepén lehullott nagy mennyiségű csapadék megzavarta a rendszert – közölte a vízszolgáltató.

Hírdetés

Pap Lajos, a Közüzemek Rt. helyi kirendeltségének vezetője szerint nem egyetlen ok miatt lett zavaros az ivóvíz. A legnagyobb gond az, mondta a szakember, hogy a városban sok a vízveszteség, így gyorsabban kell nagyobb mennyiségű ivóvizet előállítania a rendszernek. „Ekkora esőzések esetében olyan nagy mennyiségű sárlé zúdul be a vízgyűjtő területről a Nagy Bászka-patakba, hogy abból nem lehet azonnal ivóvizet készíteni. Egy picit bezavart az is, hogy a vízgyűjtő területen volt erdőirtás, de ez a legkisebb tényező. Ha az erdőirtás miatt lenne nagyon sáros a víz, az nem tisztulna le 24 óra alatt, mert lényegében ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy a víz zavarossága a nagyon zavaros értékről visszaálljon a normális paraméterek közé” – tájékoztatott Pap Lajos.

A Közüzemek Rt. szeretné a helyzetet megoldani, ami azonban mind a szolgáltató, mind a város részéről befektetést igényel, és nagyjából 3–5 éves időszak alatt lehet kivitelezni. Amint Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője elmondta: idei céljaik közt Kovászna városában a vízveszteség csökkentése kiemelt helyen áll. „Ha nem lennének komoly veszteségeink, akkor a rendszerben található vízmennyiség valószínűleg elegendő lett volna ahhoz, hogy ne legyen fennakadás. A vízveszteség nekünk gazdasági szempontból is baj, de a szolgáltatás folytonossága miatt is célunk a vízveszteség csökkentése” – mondta a vízszolgáltató vezetője és kiemelte, hogy folytatják a munkát, konkrétan azzal, hogy nemsokára elindítják a veszteségmérő szenzorokat.

A vízszolgáltató a napokban felhívást intézett a kovásznai, csomakőrösi, pákéi, barátosi és orbaiteleki fogyasztókhoz, hogy a nagy szárazságra való tekintettel ne locsoljanak, ne töltsenek fel medencéket vezetékes ivóvízzel és az építkezési munkálatoknál ne ivóvizet használjanak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »