Vesztegzár alatt Ukrajna és megölt két kisgyermeket egy férfi Kárpátalján: január 8-i hírösszefoglaló

Vesztegzár alatt Ukrajna és megölt két kisgyermeket egy férfi Kárpátalján: január 8-i hírösszefoglaló

Mától vesztegzár alatt Ukrajna: mit szabad és mit nem?; Megölte élettársa kiskorú gyermekeit egy férfi Kárpátalján; Továbbra is kérhetjük magyarul a kávénkat, és a szolgáltatóknak sem kell velünk ukránul társalogniuk; Tiltakozni akarnak a magas gázárak miatt Kárpátalján; Illegális bevándorlókat és kísérőjüket tartóztatták le a Beregszászi járásban. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. január 8-án.

Az elnökkel folytatott megbeszélés során Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elmondta, a zárolás bevezetése január 8-tól elkerülheti a koronavírusos és influenzás betegek számának növekedését. „Így csökkentjük a kórházak terhelését, mert ugyanazok az intézmények kezelik ezeket a betegségeket” – mondta Sztepanov.

Kárpátalján a Técsői Kerületi Rendőrség munkatársai elfogták azt a bustyaházi illetőségű férfit, aki részegen megverte feleségét és annak kiskorú gyermekeit.  A gyerekek belehaltak a sérüléseikbe, édesanyjukat pedig súlyos állapotban az intenzív osztályra szállították.

Hírdetés

2019 áprilisban fogadta el Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa az ukrán mint államnyelv funkcionálásáról szóló törvényt, melynek jelentős része valamilyen fenyegetésről, büntetésről vagy olyan intézmény, szerv létrehozásáról szól, amely kikényszeríti az államnyelvi törvény végrehajtását. Tehát egyértelmű, hogy az állam nem azt az utat választja, hogy párbeszédet folytatva az állampolgáraival megteremti az államnyelv támogatásának feltételeit, hanem arra akar minket erővel és erőszakkal rákényszeríteni, hogy mindig, mindenhol, minden körülmény között ukránul beszéljünk. A jogszabály fokozatosan lép hatályba.

Kárpátalján, Nagyszőlős környékének lakói tiltakozni akarnak a magas gázárak miatt. A helyi lakosok kérése miatt január 12-én 10:00 órakor tiltakozásra kerül sor a gáz tarifáinak emelése ellen a kerületi gáziroda közelében.

A Beregszászi járásban három illegális migránst és valószínű kísérőjüket vették őrizetbe január 7-én este a Munkácsi Határőrség Mezőkaszonyi és Haranglábi osztagának határőrei. A határőrökhöz a Munkácsi Határőrség fő operatív-keresési főosztályának tisztjeitől érkezett bejelentés, hogy valószínűleg illegális bevándorlókat akarnak átjuttatni az ukrán-magyar határon.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »