Vesztegetés vádjával állítottak bíróság elé egy volt uniós biztost

Vesztegetés vádjával állítottak bíróság elé egy volt uniós biztost

Máltában vesztegetéssel és befolyással történt üzérkedés vádjával bíróság elé állították John Dallit, az Európai Unió volt egészségügyi biztosát egy dohánylobbi-botránnyal összefüggésben, amely a politikus évtizeddel ezelőtti lemondásához vezetett – számolt be az Euractiv brüsszeli hírportál.

A 72 éves volt politikus, aki szerdán jelent meg a bíróság előtt, határozottan tagadja, hogy szerepet játszott az angol nevén snusnak nevezett dohánytermék tilalmának eltörlésére irányuló erőfeszítésekben.

A snus szopogatható, füstmentes dohányáru, amelyet kis tasakokban árulnak, főképpen Svédországban és Norvégiában.

Dalli egyik akkori munkatársát, Silvio Zammit azzal vádolják, hogy 60 millió eurós kenőpénzt kért a snus gyártójától, a Swedish Match-tól a dohánytermékre vonatkozó tilalom feloldása érdekében.

A biztos 2012 októberében lemondott uniós tisztségéről, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot folytatott a Swedish Match által benyújtott panasz nyomán.

Korábban Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró "Running Commentary" című blogjában különböző vádakat fogalmazott meg Dalli ellen. A tisztségviselőt egyebek között "züllött bűnözőnek" nevezte.

Hírdetés

Az újságírónővel autójában rejtett pokolgép végzett 2017-ben, miután számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós esetet és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, kellemetlen helyzetbe hozva több, magas pozícióban lévő máltai politikust és kormányzati tisztségviselőt.

Az dohánylobbi-botránnyal kapcsolatos ügyben az OLAF azt állapította meg, hogy nem cserélt gazdát pénz, és a hivatal nem talált meggyőző bizonyítékot Dalli közvetlen részvételére, de úgy ítélte meg, hogy a tisztségviselő tudott ezekről az eseményekről.

Dalli többször is azt állította: a dohánylobbi megtévesztette, hogy késleltesse a dohányzásellenes törvénytervezetét.

Máltában gyorsan vádat emeltek Zammit ellen, de az ügye még mindig folyamatban van. Dalli ellen csak nemrég léptek fel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »