Vészjóslóan kevesen jelentkeztek óvodapedagógus szakra

Vészjóslóan kevesen jelentkeztek óvodapedagógus szakra

Idén hatszázzal kevesebben felvételiztek óvodapedagógus képzésre, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve.

A friss felvételi statisztikák alapján idén 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra, 600-zal kevesebben, mint tavaly – írja az Eduline hozzétve, hogy a tendencia évek óta tart: idén már csak feleannyi jelentkező van, mint például öt éve, sőt, utoljára 2008-ban volt ennél alacsonyabb a felvételizők száma. Ebben az alacsony kezdő fizetések mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása is komoly szerepet játszhat.

Hírdetés

Az, hogy végül a jelentkezők közül hányan kerülnek be az egyetemek és főiskolák képzésére, majd csk július végén derül ki, ennek ellenére szinte borítékolható, hogy idén negatív rekord születik – hívja fel a figyelmet az oktatási szakportál. Ráadásul az elsőévesek közül sem mindenki jut el a diplomaszerzésig. Friss statisztikák szerint minden negyedik, de inkább minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik.

Tovább rontja a helyzetet, hogy sokan a diploma megszerzése után pár évvel otthagyják a pályát. „Annyira alacsonyak a bérek, hogy ritka, hogy valaki öt évnél tovább is óvodában dolgozzon” – idézi az Eduline a Pedagógusok Szakszervezetének elnökének korábbi szavait. Nem véletlen, hogy a tanév kellős közepén 459 álláshirdetést dob ki a közigállás.gov.hu oldal az „óvodapedagógus” szóra keresve – jegyzi meg a többi között az oldal.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »