Veszett Kutya: Az USA "rendíthetetlenül elkötelezett" a NATO iránt

Veszett Kutya: Az USA "rendíthetetlenül elkötelezett" a NATO iránt

Az új amerikai védelmi miniszter, James Mattis nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok, becenevén a Veszett Kutya, helyi idő szerint hétfőn délután telefonbeszélgetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, és hangsúlyozta: Washington fontosnak tartja a katonai szövetséget.

A telefonbeszélgetésről Jeff Davis, a Pentagon szóvivője adott ki közleményt. A közlemény szerint a két politikus megvitatta

„a közös értékek védelmének fontosságát, és a miniszter hangsúlyozta, hogy amikor ezen értékek védelme érdekében szövetségeseket keres, akkor az Egyesült Államok mindig Európával kezdi a sort”.

Hírdetés

A szóvivői közlemény szerint Mattis és Stoltenberg a következő hónapokban konzultál, első személyes találkozójuk a NATO-tagországok védelmi minisztereinek februári találkozóján lesz.

A minisztérium közlése szerint James Mattis hétfőn telefonbeszélgetést folytatott Nagy-Britannia védelmi miniszterével, Michael Fallonnal is. Ennek során Mattis hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát mindig kivételesen szoros kapcsolat fogja összefűzni, ami védelmi kérdésekben az amerikai biztonságpolitika „alapkövét” képezi. Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok „rendíthetetlenül elkötelezett” a NATO iránt.

James Mattis több mint négy évtizeden keresztül szolgált a tengerészgyalogságnál. Részt vett az 1991-es Öböl-háborúban, a 2001-es dél-afganisztáni hadjáratban, illetve a 2003-ban kezdődött iraki háborúban. Bevetései során a Káosz hívójelet használta, de társai „Veszett Kutyának” is nevezték. Másik beceneve: „Harcos Pap”. Ezt stratégiai gondolkodása miatt kapta. Marcus Aurelius Elmélkedések című kötetét például minden egyes bevetésre magával vitte. Állítólag szó szerint tud idézni Ulysses S. Granttől, Shakespeare-től vagy Szun Cétól.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »