Veszélyre figyelmeztetnek a Balatonnál: ablakokat becsukni, kertből elpakolni

Veszélyre figyelmeztetnek a Balatonnál: ablakokat becsukni, kertből elpakolni

Vegyszert szórnak ki ma, hétfő este több vízparti településen, óvatosságra intenek a hatóságok.

Több Balaton-parti önkormányzat honlapján vagy közösségi oldalán, köztük a balatonboglárién is megjelent a Szerocor Konzorcium tájékoztatása arról, hogy földi szúnyoggyérítés lesz ma, a napnyugta utáni órákban. Mivel vegyszert szórnak ki, többféle intézkedést is javasolnak a lakosságnak – írja a hirbalaton.hu.

Hírdetés

A lakossági tájékoztató szerint a szer a kijuttatott kis mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Ennek ellenére nem árt az óvatosság. Azt javasolják, hogy mindenki pakolja el vagy takarja le a szabadban tárolt gyerekjátékait, élelmiszereket, evőeszközöket, a kint szárított ruhákat. A kezelés idején és az azt követő egy órában jobb, ha becsukják az ajtókat, ablakokat és a külső levegővel működő légkondikat kapcsolják ki. Mindenképp mossuk meg a kertben termett zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt.

Nem árt tudni, hogy a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Javasolják, hogy ezeket a vízfogókat fedjük le, vagy szüntessük meg, mindenesetre rendszeresen ürítsük.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »