Veszélyesnek látják Orbánék lépését

A Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint a válsághelyzet ügyében készülő alkotmánymódosítás a magyarok számára különösen veszélyes. Orbánnak elvileg igaza van abban, hogy a globális terrorveszély új szintre emelkedett, és hogy a törvényeket és a stratégiát hozzá kell igazítani a valósághoz. Ám az elképzelés több sebből vérzik.

A lap szeirnt az egyik probléma, hogy a javaslat nem határozza meg, hogy pontosan mi számít terrorizmusnak, azon kívül több mint kétes, hogy „nemzeti válság” esetén joggal helyeznék hatályon kívül a polgárjogokat, az alapjogokat és adnának szinte diktatórikus felhatalmazást a kormánynak.

Hírdetés

Továbbá a miniszterelnök rendeleti úton maga dönthet mindenről, mert a Parlament véleményét csak két hónap elteltével kellene kikérnie. A hatalomnak nem okvetlenül kell kihasználnia a lehetőséget. Nem biztos, hogy a bírálóknak igazuk van, és eltörölné a demokráciát, és jogkörét a nép ellen fordítaná. Csakhogy annak idején, amikor német földön fel kellett lépni a Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőséges szervezet ellen, a vitában hamar kiderült, hogy igen óvatosnak kell lenni, ha az alapjogok korlátozásáról van szó. Németországnak ezért joga van tiltakozni, ha megpróbálják kiiktatni az alkotmányos rendet. Ideértve a terror esetére szól szükséghelyzetet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »