Veszélyes lehet a bojlerek hőmérsékletének csökkentése

Veszélyes lehet a bojlerek hőmérsékletének csökkentése

Sokan úgy próbálnak meg takarékoskodni, hogy csökkentik a bojlerek hőmérsékletét, ennek azonban komoly veszélyei lehetnek.

Megfertőződhetünk ugyanis a veszélyes legionella baktériummal, amelyek az ún. légiósbetegség kórokozói, és éppen a langyos víz a legmegfelelőbb szaporodási közeg a számukra. A betegség legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás, a kórházi felvételt igénylő súlyos tüdőgyulladásoknak a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) mellett ezek a legfontosabb kórokozói. Ugyanez a baktérium okozza a Pontiac lázat is.

A szlovák közegészségügyi hivatal szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma.

Az utóbbi negyven évben alig fordult elő a betegség, összesen két ilyen megbetegedést regisztráltak, tavaly azonban már jelentősebb volt az előfordulása, összesen 135 ilyen betegséget tartottak nyilván, írja a noviny.sk portál.

Hírdetés

„Szlovákiában a többi európai országhoz hasonlóan a légiósbetegségek számának jelentős növekedése tapasztalható, különösen a meleg vízzel kapcsolatban. A 25-45 °C közötti hőmérséklet a legideálisabb a baktérium szaporodásához” – mondta a közegészségügyi hivatal szóvivője.

A betegség kizárólag cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy a szennyezett vízből származó mikroaeroszolok a tüdőbe jutva fertőzést, izomfájdalmat, hőemelkedést, köhögést, légszomjat okoznak, lelassul a szívverés, tüdőgyulladást diagnosztizálnak, és intravénás antibiotikus kezelésre van szükség a gyógyításához”

– mondta Emília Tkáčová infektológus.

Növekvő számú esetet regisztrálnak a szomszédos Csehországban is. Tavaly 20 százalékkal nőtt ott az ilyen megbetegedések száma, ennek oka állítólag az, hogy a spórolások miatt az emberek csökkentik a víz hőmérsékletét a bojlerekben.

Hogyan lehet elkerülni a légiósbetegséget?

„A bojlerekben ne csökkentsük a hőmérsékletet, a Legionella baktérium 60 Celsius-fok feletti hőmérsékleten ugyanis elpusztul, hosszan tartó leállás után, amikor nem használjuk a vízvezetéket, az újraindításkor intenzívebben engedjük elfolyni a vizet, mielőtt használni kezdjük – tájékoztatott az infektológus. A szálláshelyeken is óvatosabbnak kell lennünk. „Bebizonyosodott ugyanis, hogy az épületek üzemeltetői és tulajdonosai igyekeznek csökkenteni a meleg víz hőmérsékletét, ami ideális környezetet teremt a kórokozó baktériumok szaporodásához” – tette hozzá a szakember.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »