Veszélyes iszlamista mozgalom működik Németországban

A német hírszerzésnek széttöredezett, de veszélyes radikális iszlamista mozgalommal van dolga Németországban – mondta Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke a dpa hírügynökségnek adott interjújában.

Maassen alig három héttel a tavaly decemberi berlini gázolásos merényletet követően adott interjút. A 24 éves Anis Amri 12 embert ölt meg a német fővárosban, amikor egy eltérített lengyel kamionnal a tömegbe hajtott egy karácsonyi vásáron.

Maassen elismerte, hogy Amrit a biztonsági erők megfigyelték, ugyanakkor kevés volt ellene a bizonyíték. A BfV elnöke egyben elutasította azokat a vádakat, hogy a hírszerzés hibázott volna.

Hírdetés

A BfV nyomozói hónapokkal a merényletet megelőzően tudták, hogy Amri szalafista – szélsőséges iszlamista – mecseteket látogatott Berlinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában. Tudomásuk volt arról is, hogy a 24 éves legalább 14 különböző álnevet használt, mióta Olaszországon keresztül Németországba érkezett 2015-ben, ahol később elutasították menedékkérelmét. Emellett a marokkói hatóságok is figyelmeztették a német kollégáikat, hogy a tunéziai férfi merényletre készül.

A BfV szerint Amri a gyorsan változó németországi szalafista körökben radikalizálódhatott. A szalafisták már nem néhány ismert vezető körül csoportosulnak, hanem széttöredezetté váltak. Most már nem csupán maroknyian, hanem sokan vannak azok, akik befolyással bírnak, s akiket meg kell figyeltetni – mondta Maassen. Emellett a korábbi évektől eltérően számos csoport most virtuális hálózatokon keresztül kommunikál egymással az interneten vagy a WhatsApp alkalmazáson keresztül. Kiemelte, hogy a szalafisták vezetői között bár erős a rivalizálás, bizonyos kérdésekben egyetértés uralkodik, így különösen, ami a dzsihadista szervezetek támogatását érinti.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint Németországban több mint 9700 szalafista él. A német belföldi hírszerzés vezetője rámutatott, hogy jóval több mint 1200 embert tartanak nyilván “feltételezett iszlamista terroristaként”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »