Veszélyes, ha nem csukjuk le a vécéfedőt

Nagyon kevés ember van, aki úgy húzza le maga után a toalettet, hogy előtte lecsukja a fedelét. Pedig ha szeretnénk megvédeni az egészségünket, akkor valójában minden alkalommal így kellene tennie mindenkinek.

A vécécsészéből a lehúzás során vízpára lövell ki, amely rengeteg kórokozót és fekáliamaradványt tartalmaz, és ez a pára akár 50 méteres körzetben is képes elterjedni, beborítva mindent, ami az útjába kerül. Ez különösen azoknak jelent problémát, akiknek a vécéje és a fürdőszobája egy légtérben helyezkedik el. Ilyenkor ugyanis a törölközőktől a fogkefékig gyakorlatilag mindenre jut belőle – még belegondolni is szörnyű, ugye? – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

Ráadásul egy kutatás szerint az ilyenkor a levegőbe kerülő E.coli baktériumok akár 6 órán át is életképesek maradnak. Éppen ezért a lehúzás után még ennyi ideig találkozunk a fürdőszobában káros baktériumokkal. Sőt ha nyitva tartjuk a fürdőszoba ajtaját, akkor – főleg a kisebb alapterületű lakások esetében – szinte bármelyik helyiségbe eljuthatnak.

Egy 2013-ban készült kutatás szerint a lehúzás után keletkező láthatatlan pára komoly szerepet játszik olyan fertőzések terjedésében, ahol a kórokozó a fekáliában, esetleg a hányadékban van jelen. Terjedhet ilyen módon továbbá norovírus, SARS és influenza is.

Hogy mindezeknek elejét vegyük, a legegyszerűbb és legjobb megelőzési mód, ha lehúzás előtt lecsukjuk a vécékagyló tetejét. Ezzel egy kutatás szerint 12-szer kisebb esélyünk lesz arra, hogy fertőzéseket kapjunk el. Természetesen mint minden új szokást, ezt is be kell gyakorolni, ami némi tudatosságot igényel, de egy idő után meg lehet szokni. Sokat segít, ha mindig eszünkbe jut, hogy biztosan nem szeretnénk, ha bármi a fogkefénkre kerülne abból, aminek valójában a vécécsészében kellene maradnia.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »