Veszélyes drágaság: a túlárazás miatt eladhatatlanok az otthonok

Veszélyes drágaság: a túlárazás miatt eladhatatlanok az otthonok

Erősen túlárazták lakásaikat az eladók a főváros belső kerületeiben, a vevők pedig már nem kapkodnak a drága otthonok után – emiatt viszont egyre nehezebb eladni a VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanokat. Ráadásul a kitartott árak miatt a kínálat is megnőtt, ami előbb-utóbb árengedményre kényszeríti azokat a tulajdonosokat, akik komolyan gondolják az eladást.

Az eladók az előző negyedévben is a reálisnál drágábban hirdették lakásaikat, és mivel eladni nem tudták, a választék csak nőtt a VII., a VIII. és a IX. kerületben. A kitartott árak mögött nagyrészt az áll, hogy a tulajdonosok a befektetőkre építenek, illetve arra, hogy a rövid távú kiadásban gondolkozó vevők komoly pénzeket is megadhatnak az erre alkalmas ingatlanokért. A valóság azonban messze van ettől, lévén egyre kevesebb az olyan érdeklődő, aki gyorsan és „mindenáron” vásárolni akar. Emiatt annak, aki tényleg szabadulni akar ingatlanjától, jól kell belőnie az árát. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb a különbség a lakások hirdetési ára és tényleges vételára között.

Elmélet és gyakorlat

„Jó példa erre a közkedvelt József Attila-lakótelep, ahol egy jó állapotú, 37 négyzetméteres lakást először 14,9 millióért hirdettek, amiért az érdeklődők 14,1, majd 14,7 millió forintot ajánlottak, de az eladó ezt nem fogadta el. A vevőjelölt azonban a választéknak köszönhetően gyorsan talált másik lakást, így végül az említett ingatlan 14,5 millióért kelt el. Tehát alacsonyabb áron, mint amennyit az egyik korábbi érdeklődő kínált” – mondja Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Hírdetés

A szakember szerint a vevők körében továbbra is a készpénzzel rendelkezők dominálnak, de nem mindegyikük befektető, közülük sokan vásárolnak saját részre lakást. A befektetők jelenleg szinte kizárólag a jól bérbe adható ingatlanokra utaznak, azokra, amelyeket minimális renoválás után könnyen ki tudnak adni. A továbbértékesítés pillanatnyilag nem jó üzlet nekik, hiszen a magas árak miatt nem éri meg felújítással vacakolniuk, mert az szinte biztosan nem térül meg.

Nem fenékig tejfel

A főváros belső kerületeiben viszonylag könnyen ki lehet adni a lakásokat, lévén ezek környékén sok az egyetem, a munkahely, jók a közlekedési viszonyok. A jelentős kereslet miatt kiadó lakásból is egyre több van, ugyanakkor a tulajdonosoknak meg kell barátkozniuk azzal a helyzettel, hogy már nem tudják olyan magas áron és olyan gyorsan kiadni ingatlanjaikat, mint akár pár hónappal ezelőtt. Konkrét számokat is említ Hart Erzsébet: az Üllői úton, a metró vonalánál lévő, kétszobás lakásokat most 70-80 ezer forintért lehet kiadni, így aztán egyre komolyabb választék alakul ki azokból a 130-140 ezer forintért hirdetett otthonokból, amelyek a piacon ragadtak.

Ma a legkönnyebben a VII. kerület Városligethez közeli és a VIII. kerület Corvin negyedbeli lakásai adhatók el, de hamar elkelnek a IX. kerületi Liliom és Viola utca, valamint a József Attila-lakótelep metróhoz közeli ingatlanjai is. A legnagyobb igény a 40–70 négyzetméteres, legalább másfél szobás lakások iránt van.

Ami az árakat illeti, az elmúlt három hónapban a VII. kerületben átlagosan 380–560 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a téglalakások, míg a IX. kerületben 350–420 ezres négyzetméterár volt a jellemző. A VIII. kerületi panellakásoknál 240–280 ezres árakon történtek tényleges eladások.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »