Veszélyes ásziai szúnyogfaj jelenlétét igazolták Kassán, amely Dengue-lázat és nyugat-nílusi lázat terjeszthet

Veszélyes ásziai szúnyogfaj jelenlétét igazolták Kassán, amely Dengue-lázat és nyugat-nílusi lázat terjeszthet

Kassán egy invazív ázsiai szúnyogfaj, az ún. Aedes japonicus japonicus jelenlétét igazolták, amely Japánban, Koreában, Kínában és Oroszország keleti régióiban honos. Amint arról a TV Joj tájékoztatott, a szúnyogot februárban és márciusban kézzel fogták el a Csermely-völgyben (Čermeľské údolie), valamint a kassai Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (ÚVLF) területén – tájékoztatott Zuzana Bobriková, az egyetem szóvivője.

Az előfordulást más városokban is igazolták

„A nőstényeket a kampuszon, az egyetemi állatorvosi kórház közelében és a gyógyszerészeti pavilonban fogták el. Egy ilyen lelet a téli hónapokban arra enged következtetni, hogy olyan szúnyogokról van szó, amelyek a mi körülményeink között, nagy valószínűséggel tojás formájában teleltek át. A februári és márciusi magas napi hőmérséklet lehetővé tette a lárvák fejlődését és a nőstények kikelését“

– magyarázta Alica Kočišová professzor, az egyetem járvány-, parazitológiai és közegészségügyi osztályának munkatársa.

Tavaly Pozsony, Besztercebánya és Eperjes környékén is igazolták ennek a szúnyogfajnak az előfordulását. A kutatás során kiderült, hogy kifejlődéséhez temetői vázákat, szökőkutakat, vizes hordókat és tartályokat is használ. Mindemellett képes ellenállni a téli hőmérsékleteknek, és alkalmazkodott a városi területekhez.

Hírdetés

Különböző vírusokat terjeszt

Ugyanakkor olyan vírusok potenciális hordozója, mint például a nyugat-nílusi láz vagy más flavivírusok, amelyek Dengue-lázat okoznak, valamint a Chikungunya-lázt okozó alfavírusok.

„Az invazív szúnyogfajok előfordulása és elterjedése Szlovákiában is komoly egészségügyi problémát jelent, és ennek a kockázatnak a lebecsülése negatív hatással lehet az emberek és az állatok egészségére”

– mondta Kočišová, aki kollégáival együtt ezzel a kutatási területtel is foglalkozik.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »