Veszélyeket rejt az átnyergelés két kerékre: engedélyeznék a 125 köbcentis motorkerékpárok vezetését B kategóriás jogosítvánnyal

Veszélyeket rejt az átnyergelés két kerékre: engedélyeznék a 125 köbcentis motorkerékpárok vezetését B kategóriás jogosítvánnyal

„Elborzadtam, amikor erről a tervezetről hallottam. A gépkocsivezetésnek semmi köze a motorkerékpár-vezetéshez” – nyilatkozta lapunknak Dobra Csaba oktató. Az autósiskola-tulajdonost a szenátus előtt lévő törvénykezdeményezésről kérdeztük, miszerint a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőrök akár 125 köbcentis motorkerékpárt is vezethetnek.
Egyelőre a szenátus szakbizottságaiban tárgyalják azt a törvénymódosítás-kezdeményezést, amely lehetővé tenné, hogy a 24 évet betöltött, legalább kétéves tapasztalattal rendelkező gépkocsivezetők B kategóriás jogosítvánnyal is közlekedhessenek 125 köbcentiméteresnél kisebb hengerűrtartalmú motorkerékpárral. Ám a Krónika által megszólaltatott oktató szerint a módosítás veszélyes, hiszen a biztonságos motorkerékpár-vezetéshez teljesen más reflexeknek kell kialakulniuk, mint a gépkocsisofőrök esetében.

Az Avocatnet.ro portál tájékoztatása szerint a felsőházban levő tervezet a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös számú sürgősségi kormányrendeletet módosítaná, és azokra vonatkozik, akik B kategóriás gépkocsivezetői jogosítvánnyal rendelkeznek. A javaslat értelmében

azok a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező gépkocsivezetők, akik betöltötték a 24. életévet, és már van kétéves sofőrtapasztalatuk, kis motorkerékpárt is vezethetnek.

A tervezet értelmében B kategóriás jogosítvánnyal csak a legtöbb 11 kW teljesítményű, legtöbb 125 köbcentis robogók vezethetők, vagyis azok, melyekhez jelenleg A1-es kategóriájú jogosítványra van szükség. A tervezetet még meg kell szavaznia a parlamentnek ahhoz, hogy a módosítás életbe léphessen.

Hírdetés

„Elborzadtam, amikor erről a tervezetről hallottam. A gépkocsivezetésnek semmi köze a motorkerékpár-vezetéshez. A négy kerék nem ugyanaz, mint a két kerék” – szögezte le megkeresésünkre Dobra Csaba, a sepsiszentgyörgyi Doma Drive autósiskola tulajdonosa és oktatója. Hangsúlyozta, megérti a kezdeményezők szándékát: valószínűleg a forgalmat próbálják tehermentesíteni azzal, hogy a kis motorbiciklik, robogók használatára ösztönöznek. Másik előnye lehet, hogy a kétkerekűek kevesebb parkolóhelyet foglalnak, ám ezzel együtt

a tanulást, a gyakorlást, majd pedig a vizsgát nem lenne szabad „megspórolni”.

Dobra Csaba megjegyezte, nem attól tart, hogy ügyfeleket veszít, hiszen eddig is a B kategóriás jogosítványra pályáztak a legtöbben, viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy teljesen más reflexeknek kell kialakulniuk a motorkerékpár-vezetés elsajátításához.

Dobra Csaba úgy látja, teljesen rendben van a jelenlegi szabályozás, miszerint a B kategóriás jogosítvánnyal használható robogók felső hengerűrtartalom-határa 50 köbcenti, hiszen azok általában automaták, csak a gázt kell nyomni, illetve fékezni, és ismerni kell a közlekedési szabályokat. Ez éppen arra jó, hogy elmegyünk vele az iskoláig, munkába vagy bevásárolni, hosszabb utazásra nem is használják. Ám a 125 köbcentis motorkerékpárok között már ötfokozatos sebváltósokat is találunk,

a „nagy testű” gépek a 100 kilométer/órás sebességet is meghaladhatják, ehhez pedig szükség van a másfajta reflexek elsajátítására.

A váltós robogóknál minden fordítva működik, mint a gépkocsik esetében: a gépkocsinál lábbal nyomjuk a tengelykapcsolót (kuplungot) és kézzel váltunk, a motorkerékpárnál viszont kézzel húzzuk a kuplungot, lábbal váltunk; a gépkocsi esetében megnyomjuk a féket, és megállunk a négy keréken, míg a motornál eldőlhetünk, miközben a sisak, a védőszemüveg korlátozza a térlátást.
„Nem véletlen, hogy az A, A1, A2-es kategóriás vezetőknek még mindig rutinpályán is kell vizsgázniuk. Kérik az indulást, a megállást, s-eket, nyolcasokat kell leírni. A motorkerékpáron nem véd sem ablak, sem sárvédő, ott a nadrág szárát éri a közelben elhajtó másik jármű” – részletezte Dobra Csaba. Az oktató szerint a tervezett könnyítés után sem fognak sokan „átnyergelni” gépkocsiról robogóra, hiszen ahhoz sincs megfelelő infrastruktúra. Másrészt, aki motorkerékpározni akar, valószínűleg 125 köbcentisnél nagyobbat vásárol, és megszerzi az A kategóriás jogosítványt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »