Veszélyben Ukrajna téli energiaellátása, valószínűleg Európának kell majd ellátnia árammal

Veszélyben Ukrajna téli energiaellátása, valószínűleg Európának kell majd ellátnia árammal

Ukrajnát jelentős kockázatok fenyegetik az energiaállátás illetően ezen a téren, és ha most még mindig áramot exportál Európába, hogy abból bevételeket realizáljon, a tél közeledtével jó esély van rá, hogy ellátási gondjai miatt az EU piacáról lesz kénytelen áramot importálni – derül ki a Reuters cikkéből. Az már kevéséb hangsúlyosan került kifejtésre, hogy Ukrajna jelenleg lényegében fizetésképtelen, és a nyugati pénzinjekciót tartják életben – így ha menni fog az áram Ukrajnába, akkor fizetni vélhetően nem tud majd érte.

Az Európai Közösség Titkárságának igazgatója , Artur Lorkowski pénteken egy interjúban arról beszélt, hogy Ukrajna jelenlegi energiatermelése elegendőnek tűnik saját szükségletei fedezésére. Főleg azért, mert a háború miatt az ipari tevékenységének 30 százaléka (!) megszűnt létezni, ezért csökkent a fogyasztás.

“Arra számítok azonban, hogy a helyzet drámaian meg fog változni, mert a fűtési szezon kezdetekor a fogyasztás növekedni fog”

jelentette ki Lorkowski.

Az ukrajnai áramtermelés helyzete messze nem egyértelmű. A Zaporizzsjai atomerőművet már leválasztották az ukrán hálózatról, az oroszok több hőerőművet elfoglaltak vagy megbénítottak, számos más hőerőmű pedig a frontvonal közelében helyezkedik el.

Így bár Ukrajna jelenleg még exportál áramot az EU-ba és Moldovába, ami lehetővé teszi számára, hogy bevételekre tegyen szerint, a helyzet hamarosan könnyen megfordulhat, hogy az EU-tól kell majd áramot vásárolnia.

Hírdetés

Ami a gázt illeti, Ukrajna a tekintetben sem áll jól. A télre szükséges 19 milliárd köbméter földgáz helyett csak 14 milliárddal rendelkezik, ám betárolt 2,2 millió tonna szénből is.

“Ami a gázt illeti, úgy gondoljuk, hogy a helyzet stabil”

mondta Lorkowski, hozzátéve, hogy a gáztermelés 90 százaléka az ukrán kormány ellenőrzése alatt lévő területeken van.

A korábbi hírekre alapozva mi kevésbé látjuk optimistán az ukrán helyzetet. Az ukrán gázmezők ugyan havi 1 milliárd köbmétert tudnak (papíron) kitermelni, de a célbajuttatás problémát jelenthet. Egyrészt, az oroszok már támadják a kritikus infrastruktúrát is, másrészt, a nyugati tárolókból keletre eljuttatni a gázmennyiséget megfelelő nyomás nélkül nem lehet. Harmadszor pedig, a zaporizzsjai atomerőmű leválasztásával a Reuters szerint is 2 milliárd köbméter plusz földgázra van szüksége Ukrajnának, ami azt jelenti, hogy a téli hónapokra szükséges nem 19, hanem 21 milliárd köbméterre lesz szükség. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Ukrajna Európától jelenleg két országon keresztül juthat hozzá áramhoz: Szlovákián és Magyarországon keresztül…

Lokowski szerint jelenleg közel 1,4 millió ukrán állampolgár nem jut hozzá sem áram- sem gázszolgáltatáshoz – elsősorban a keleti és déli front közelében.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »