Veszélyben a világ: erre készül az ISIL

Gyakorlatilag szinte semmit nem érnek a katonai sikerek a terrorszervezettel szemben, mivel az Iszlám Állam már a virtuális kalifátus kialakításán dolgozik – mondja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) vezetője. Alekszandr Bortnyikov szerint az, hogy a terroristák sorra veszítik el Irakban és Szíriában a megszállt városokat, nem jelenti az Iszlám Állam végét.

A vereségek hatására a dzsihádisták egy új hálózat kiépítésére törekednek, amelyhez nem feltétlenül van szükségük területi bázisra. Bár ha arra kerülne sor, több ország is szerepel a célkeresztjükben, ahol újra felépíthetik a kalifátus alapjait – írja az Express.

Hírdetés

Ami viszont fontosabb most számukra, az a globális terroristahálózat megalapozása: rengeteg harcost küldtek el a Közel-Kelet instabil országaiba, hogy ott feszültséget keltsenek, új tagokat toborozzanak, és támadjanak, ha olyan utasítást kapnak. Emellett Európába, az Egyesült Államokba és a Távol-Keletre is megpróbálják bejuttatni legveszélyesebb harcosaikat, és ezzel egy időben az interneten keresztül támadásra buzdítják a radikalizmusra és erőszakra hajlamos muszlimokat.

Bortnyikov szerint a stílusváltás nagyon veszélyes, mivel a terrorszervezet vezérei már azt kérik a potenciális tagoktól, hogy ne utazzanak Szíriába és Irakba, mert a titkosszolgálatok könnyen kiszűrhetik őket – inkább maradjanak a hazájukban, és ha aktuális, ott támadjanak. Ráadásul a terroristák egyre szélesítik támadásaik típusait, a robbantások, késelések, gázolások mellett egyre gyakoribbá válnak a kibertámadások is.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »