Veszélyben a gyerekeink! Olyan dolgot próbálnak ki, ami miatt a sürgősségin köthetnek ki

Veszélyben a gyerekeink! Olyan dolgot próbálnak ki, ami miatt a sürgősségin köthetnek ki

Csábító csomagolású, függőséget okoz és drága, mint a cigaretta. Azzal ellentétben azonban szaga nincs. A gyerekek hamar megkedvelték, annak ellenére, hogy eladása szabályozott, 18 év alattiak nem juthatnának hozzá. Hogy miről beszélünk? A nikotinos tasakokról, ami miatt sok iskolás kényszerül sürgősségi ellátásra.

Régebben, ha valakire azt mondtuk, nikotinfüggő, arra gondoltunk, hogy az illető dohányzik. Változnak az idők, hiszen a cigarettát egyéb alternatívák követték, mint amilyen a tubák, aztán jöttek az elektromos cigaretták, melyek nem okvetlenül kell, hogy nikotint tartalmazzanak.

Néhány éve megérkezett a piacra egy teljesen új termék, ami nagy érdeklődést váltott ki. A legszomorúbb, hogy erre éppen az iskoláskorú gyermekek kaptak rá. A nikotinos tasakról van szó, amit sokan összekevernek a rágódohánnyal.

Mi is ez?

A nikotinos tasakok szinte teljesen úgy néznek ki, mint a rágódohány. De a két termék mégsem ugyanaz.

Mindkét esetben apró tasakokról van szó, ami a szájba véve, az ínyen keresztül nikotint juttat a szervezetbe. A nikotinos tasakban azonban egyáltalán nincs dohány.

Feltűnő nevekkel ellátott, színes grafikájú hokikorong alakú csomagolásban kínálják. Nagyjából annyiért, mint a cigarettát.

A klasszikus dohányzás alternatívájaként működik. A szervezet megkapja a nikotint, amit követel, de a függőnek nem kell rágyújtania, és cigarettaszagú sem lesz. Diszkréten alkalmazható, mert a a kis tasakot nem látni.

Ennek ellenére nem éppen biztonságos szórakozás. Alaposan rá lehet ugyanis szokni.

Diákok érdeklődési körében

Hírdetés

A nikotinos tasakokat főleg a fiatalok és az iskolások kedvelik. Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogfüggőket kezelő központ igazgatója szerint a mai fiatalok inkább az új találmányok felé hajlanak, mint a klasszikus cigaretták felé. Ez most köztük egy fajta divat, és hozzájutnak, habár nem kellene, mondta. Az elektromos  cigarettát is előszeretettel használják. De a kis tasak a legkevésbé feltűnő.

Ezért történik meg az, hogy a szülők csak akkor jönnek rá, mit használ a gyermekük, amikor már függővé vált. Mivel nincs semmi szaga, nem veszik észre. Vannak gyerekek, akik az iskolában is használják, teszi hozzá a szakember.

A nikotinnak, akárcsak a koffeinnek élénkítő hatása van és javítja a koncentrációt. Ez a trend a sportolókon keresztül jutott el hozzánk, főleg a hokisták használják nagyban.

A sürgősségin végzik

A besztercebányai egyetemi gyermekkórházban az utóbbi időben megnövekedett a nikotinmérgezéssel bekerülő gyermekek száma. És éppen a nikotinos tasakok bevetését követően.

Sokszor még az orvosok is összetévesztik a nikotinos tasakot a rágódohánnyal (bagó).

A tvnoviny.sk több gyermeksürgősségit is, és kiderült, hogy például a trencséniben is találkoztak már olyan gyermekekkel, akik ennek használata miatt szorultak ellátásra. Ugyanez a helyzet a pozsonyi gyermekkórházban is. Marcel Brenner főorvos szerint elég sűrűn találkoznak ilyen esetekkel az elmúlt két évben.

A nikotin mérgező hatása a fiataloknál erős szívverésben, hideg verejtékben, hányingerben és hányásban nyilvánul meg, egészen az összeomlásig.

A kezelésre bekerülő gyermekek azt mondják, feszültségoldásra használják a szert. Arra a kérdésre, hogy mások is használják-e a nikotinos tasakot, többnyire pozitív választ kapnak.

A főorvos szerint a nikotin károsíthatja a szív- és érrendszert és központi idegrendszert.

A mérgezési tünetek kiváltásához mindenkinél más mennyiség szükséges, a gyermek többnyire ezt tudják szabályozni, hogy ne legyenek mérgezési tüneteik, tette hozzá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »