Vérlázító: órákig nem fogadták a budapesti kórházak a mentőautót, a beteg meghalt

Vérlázító: órákig nem fogadták a budapesti kórházak a mentőautót, a beteg meghalt

Órákig próbálkoztak a mentők, hogy eljuttassák betegüket egy budapesti kórházba, de egymás után passzolták le őket, mire találtak egy fogadó kórházat, a beteg ott halt meg – számolt be a Nol.hu.

Az eset múlt héten történt, egy 37 éves nő a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt fél háromkor esett össze.

A gyorsan kiérkező mentők agyvérzésre gyanakodtak, de még négy órába tellett, mire a nő műtőbe került. Először a legközelebbi Szent Imre kórház sürgősségi ügyeletét értesítették, de az ügyeletes orvos azzal utasította el őket, hogy stroke esetén a legnagyobb esély a gyógyulásra egy szakcentrumban lenne, ebben az esetben pedig a Szent János kórház a területi ellátó. Ha mégsem igazolódna a stroke-gyanú, akkor is szükség lehet az intenzív osztályos ágyra, és a rosszullét helye alapján szintén a Szent János kórház az illetékes. Oda sem vihették végül azonban a beteget, mert a kórház arra hivatkozott, hogy egyetlen szabad ágya sincs. Papíron így lett a Szent János helyettese a Szent Margit kórház intenzív osztálya. De ott sem akarták fogadni beteget, az volt a kifogás, hogy nincs neurológus szakorvosa

Ezután a Szent Imre jelezte, hogy ha a Szent Margitban nem látható el biztonságosan a beteg, akkor mégis vigyék hozzájuk a mentők a beteget. Csakhogy addigra a szerencsétlen nő már nem volt szállítható állapotban: leállt a keringése.

Hírdetés

Negyven percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd kiderítették, valószínűleg mégsem stroke-ja van, mert a hasában folyadékot találtak. Ötkor végül eldőlt, hogy ebben az állapotában nem lehet tovább szállítani a beteget, így fél hétkor került a műtőbe, hogy a hasában elrepedt főütőeret megstoppolják. A beavatkozás bár „sikerült”, a 37 éves nő később meghalt a kórházban.

A Népszabadság kérdésére több orvos is azt mondta: aortarepedés esetén az életbenmaradási esély igen csekély. Szerintük talán akkor lett volna menthető a beteg, ha a például a Városmajor utcai érklinikán, műtét közben szakad át a verőere.

Ezzel együtt, a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban, az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya a lapnak elismerte: „a betegátadás jelentősen elhúzodott.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »