Vérlázító kettős mérce: Máris szabadlábon az encsi cigány lincselők

Hiába szerette volna a rendőrség, hogy a szombati Encs-fügödi lincselés két gyanúsítottját helyezzék előzetes letartóztatásba, az ügyészség azt nem tartotta indokoltnak, ezért nem tett erre indítványt a bíróságnál – tudta meg a PestiSrácok.hu. A Borsod megyei főügyészség szóvivőjétől megkérdeztük, mi ennek az oka…

Mint arról beszámoltunk, brutálisan összevertek egy 52 éves magyar nőt szombaton a Borsod megyei Encs-Fügödön, miután az asszony az autójával véletlenül elsodort egy szabálytalanul az útra szaladó cigány lányt A nőre több cigány ember rátámadt, kiverték a fogait, össze-vissza verték, a kocsiját megrongálták. Az volt a szerencséje, hogy a rendőrök gyorsan a helyszínre értek, illetve hogy – az olaszliszkai lincseléssel ellentétben – itt néhány helyi cigány is próbálta fékezni a megvadult családtagokat.

Az eset után a rendőrség a kislány 19 éves nagybátyja ellen súlyos testi sértés, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett garázdaság és rongálás miatt indított eljárást (ő verte ki az asszony fogait), a kislány 27 éves apja ellen pedig könnyű testi sértés, garázdaság és rongálás miatt. Kíváncsiak voltunk, a két gyanúsított miért van már szabadlábon egy ilyen nagy közfelháborodást kiváltó bűncselekmény után. Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense portálunknak azt válaszolta: Az Encsi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette és előterjesztéssel élt letartóztatásuk indítványozására is, azonban az eljáró ügyészség ezt nem tartotta indokoltnak.

Ezek után a megyei főügyészséghez fordultunk, azt tudakolva, miért nem tartották indokoltnak a letartóztatást. Barkó Tamás főügyészségi szóvivő érdeklődésünkre elmondta: a nyomozást felügyelő Encsi Járási Ügyészség szerint nem álltak fenn az előzetes letartóztatás különös feltételei (szökés, elrejtőzés veszélye, bizonyítás megnehezítése vagy a bűnismétlés).

Ismertetése szerint a két terhelt közül a kislány nagybátyját gyanúsítják a súlyosabban minősülő bűncselekménnyel, aki kiverte a sértett fogait. Ő büntetlen előéletű és bizonyos egészségügyi problémái vannak. A szóvivő szerint az eljárás jelen szakaszában még képlékeny az eset büntetőjogi minősítése, ami a további kihallgatások tükrében változhat.

A PestiSrácok.hu információi szerint a nyomozók vizsgálják egy harmadik személy esetleges cselekvőségét is a garázdaságban. Ennek azért van jelentősége, mert három elkövető esetén már a súlyosabban büntetendő csoportos garázdaságról lenne szó, ami akár indokolttá teheti személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelését egy vagy több gyanúsított ellen.

Hírdetés

MAJDNEM OLASZLISZKA

Míg 2006-ban Olaszliszkán a több tucat fős hordából senki sem próbált a segítségére sietni a földön percekig rugdosott, halálra vert Szögi Lajosnak, Encs-Fügödön volt néhány helyi cigány, aki a bántalmazott nő segítségére sietett. Legalábbis ez derült ki Szeles Andrásnak, Encs fideszes polgármesterének a nyilatkozatából. Szeles a következőket mondta a történtekről az Indexnek:

Sajnos ez a szégyenteljes, felháborító és szomorú eset is azt bizonyítja, hogy vannak olyan emberek a közösségben, akik az általános emberi együttélési szabályokat nem tudják betartani, kivetkőztek emberi mivoltukból és állatias módon viselkedtek, ez a viselkedés pedig mindenféleképpen elfogadhatatlan. Ez a közösség évek óta ott él, és nem várható, hogy a tagjai egyik pillanatról a másikra megváltozzanak. Én abban bízom, hogy akik bántalmazták a hölgyet a lehető legszigorúbb büntetést fogják kapni az eljárás végén. Azt kívánom a sérült kislánynak és a bántalmazott hölgynek, hogy minél hamarabb épüljenek fel testi és lelki sérüléseikből.

Közben az ATV-nek megszólalt a meglincselt nő is, aki így idézte föl a történteket:

Kiabáltam, kiugrottam a kocsiból és kiabáltam, hogy hívjatok mentőt, hívjatok mentőt. Megijedtem nagyon és sokkot kaptam. Egyszerűen fel sem tudtam hirtelen dolgozni, mert olyan semmiből jött a gyerek, hogy nem számítottam rá.

A nő a 444-nek azt is elmondta, hogy a kislány apja azt üvöltötte neki: „Megöllek, kutya!”

ps.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »