Verhofstadt és a féktelen magyargyűlölet

Verhofstadt és a féktelen magyargyűlölet

Dacian Ciolos és pártja visszavonatna egy törvénytervezetet az RMDSZ-szel, melynek célja a gyulafehérvári nyilatkozatba foglaltak törvényerőre emelése.

A Románia Együtt Mozgalom (RO+) elítéli a politikai és etnikai enklavizáció minden formáját, továbbá úgy véli, az RMDSZ-nek vissza kellene vonnia törvénytervezetét, amely a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó részének a román jogrendbe ültetését célozza – írja az Agerpress a párt keddi közleményére hivatkozva.

Amit a volt miniszterelnök pártja politikai és etnikai enklavizációnak tart, az nem más, mint az RMDSZ azon igénye, hogy

Sajnos 2018-ban még mindig ott tartunk, hogy a román impérium alá kényszerült kisebbségi magyaroknak kevesebb joga van, mint amit 1918-ban Gyulafehérváron az erdélyi románok ígértek a magyaroknak (és az azóta a románok által elűzött németeknek).

Az RMDSZ által iktatott törvénytervezet a következőket kéri a román államtól: lakosságarányos képviselet a választott intézményekben, mind helyi, megyei, országos és európai szinten; a nemzeti kisebbségek arányainak megfelelő képviselet biztosítását a bíróságokon és törvényszékeken; a kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahely elkülönítését a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezető testületeiben, valamint a különböző szaktárcai testületekben; a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatásának szabályozását a kisebbségek statútumában; a fejlesztési régiók létrehozásának, valamint különleges státusú autonómiák megteremtésének lehetőségét azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él, a megyei tanácsok döntése nyomán.

Hírdetés

Az RMDSZ ezekért, tehát lényegében a százéves ígéretekért szeretne fellépni, azonban az RO+ ezt ahogy csak tudja, gáncsolja. Ez azért is érdekes, mert a párt egyébként magát liberálisnak tartja, sőt, az ősszel csatlakoztak is az ALDE pártszövetséghez az Európai Parlamentben.

Szomorú, de sajnos már megszokott jelenség, hogy a liberálisoknak minden kisebbség számít, csak a magyar nem. Még szomorúbb, hogy ezzel a magyarországi liberálisok is így vannak, hát még a románok!

Dacian Ciolos egyébként 2015 novemberétől 2017 januárjáig Románia miniszterelnöke volt. A román belpolitikában számos alkalommal került el, hogy Ciolos Soros György támogatását élvezi. Ezzel összecseng, hogy Ciolos pártja az ALDE tagja az EP-ben, ezek után különösen érdekes, hogy a magyarellenességben milyen szépen egymásra találnak a szélsőliberálisok a nacionalistákkal.

Pörge Béla – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »