Verheugen: A szolidaritás addig fel sem merült, amíg a migráció nem lett német probléma

Verheugen: A szolidaritás addig fel sem merült, amíg a migráció nem lett német probléma

Teljes mértékben igazságtalan szolidaritás hiányával vádolni mások mellett Magyarországot és Lengyelországot, mert elutasítják a menekültek befogadását – közölte Günter Verheugen, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa az észak-lengyelországi Olsztynban.

A Jövő Kongresszusa nevű rendezvényen felszólaló német Verheugen rámutatott, hogy a szolidaritás a migrációs válsággal kapcsolatban addig fel sem merült, amíg az Németország problémája nem lett. Hozzátette: az EU-nak nincs átfogó migrációs politikája, s ezért igazságtalan lojalitás hiányával vádolni olyan országokat, amelyek elutasították a menekültek befogadását.

Úgy fogalmazott: nincs olyan, hogy migrációs politika, és a migránsok más uniós országokba áthelyezésének rendszere abszurd. 

„Németország előhuzakodott a szolidaritás kérdésével, amikor a probléma Olaszországot vagy Görögországot érintette?”

Hírdetés

– tette fel a kérdést.

Lengyelországgal kapcsolatban közölte: a kelet-európai ország nem úti célja a bevándorlásnak, ráadásul nagy számú, Ukrajnából érkezett bevándorlóknak ad otthont már így is. Mint mondta, a migránsok nem akarnak Lengyelországba, Litvániába vagy éppen Lettországba menni, az „öreg” EU-s országokba, tehát Németországba vagy Nagy-Britanniába igyekeznek.

Verheugen emellett szót ejtett Varsó vitájáról az Európai Bizottsággal a lengyel bírósági reformokról, és azt javasolta Lengyelországnak, hogy fogadják el az EB javaslatait, mert az EU olyan „fontos döntések” előtt áll, amihez Varsónak „barátokra lesz szüksége”.

MTI

The post Verheugen: A szolidaritás addig fel sem merült, amíg a migráció nem lett német probléma appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »