Vereséggel felérő győzelem

Vereséggel felérő győzelem

Mindenki győzött – jelentették diadalmasan pénteken késő este az EU-csúcs legutóbbi fordulója után. Törökország elérte, amit akart: vízummentességet, sok milliárd eurós pénzsegélyt, és csere útján a migránsok egy részétől is szabadulhat, Európa pedig ideig-óráig fellélegezhet, csitulhat a tagállamokat elárasztó migránsáradat. Valóban győzelem ez? Orvosolja bármilyen módon a valós gondot?

Törökország zsarolt és nyert. Nélküle lehetetlen megoldást találni, így teljesült mindaz, amit egy évvel ezelőtt még remélni sem merhetett. Polgárai szabadon utazhatnak az EU-ba, és az oly régóta áhított csatlakozási tárgyalásokat is megkezdhetik végre. Mindezért cserébe vállalta, hogy csak regisztrált, ellenőrzött, valóban háború elől menekülőket enged tovább, és visszafogadja azokat, akik nem felelnek meg ennek a kitételnek. Igaz, minden visszatoloncoltért cserébe ad egy másik, „tisztességes” migránst. Hogy miként megvalósítható ez? Senki nem tudja. És itt van az ördög elásva.

Hírdetés

Európa nagyokos vezetői íróasztalok mellett ötlöttek ki egy megoldást. Kínjukban, a migrációs válság egyre erőteljesebb szorításában. A számok azonban makacs tények, és rögtön mutatják a buktatókat. Öt görög sziget, eddigi turistaparadicsom válna elosztóhellyé, ahol átlagosan napi háromezer menekültet kellene ellenőrizni, regisztrálni és továbbengedni.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »