Veres András Szent István napján Győrben: Az ünnep erősíti közösségeink összetartozását

Veres András Szent István napján Győrben: Az ünnep erősíti közösségeink összetartozását

Államalapító királyunk, Szent István király ünnepén szentmisét mutatott be Veres András megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az augusztus 20-i ünnepi szertartáson koncelebrált Böcskei Győző székesegyházi plébános és Császár István, a győri Brenner János Papnevelő Intézet spirituálisa. A főpásztor a szentmise keretében megáldotta az új búzából készült kenyeret.

„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni” (Zsolt 89,16) – indította prédikációját Veres András megyéspüspök a zsoltárost idézve. – Az ünnep erősíti közösségeink összetartozását, az egymás iránti tiszteletet, szeretetet és az áldozatvállalás készségét. Ezért ragaszkodnunk kell az ünneplés lehetőségéhez, törekedjünk családjainkban is megőrizni ezt a szándékot.

A mostani Szent István-napi ünnep is lehetőséget kínál arra, hogy együtt ünnepeljünk, imádkozzunk családjainkért, társadalmunkért és egész nemzetünkért.

– idézte Izajás prófétát a főpásztor. Kérte, imádkozzunk azért, hogy nemzetünk körében a meggyengült krisztusi hit erősödjön és növekedjen.

Hírdetés

Erre ma különösen szükségünk van, mert egy agresszív ideológia deformálni kívánja gondolkodásunkat, érzésvilágunkat és cselekedeteinket, állandó fenyegetést jelentve családjaink és egész nemzetünk számára. Utalt a Pannonhalmi Főapátság ebédlőjében található freskóra és az aláírt szövegre, amelyen egy dőlésben lévő torony látható, alá pedig a következő bölcsesség van írva latinul: „Concidet obliquum.” Vagyis: „Eldől, mert ferde.” Ez mindnyájunk számára figyelmeztetés az egyéni és közösségi tévutak elkerülésére.

Befejezésül a főpásztor Máté Péter ismert dalát idézte: „Létünk ingoványra épült, mely a sötét mélybe húz, / De ha akarjuk, még tűzhet ránk a fény.” Mi akarjuk, ezért rendíthetetlenül ki akarunk tartani a krisztusi hitben. Kérjük ehhez Szent István közbenjárását!

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ábrahám Kitti

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »