Veres András: Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

Veres András: Felháborító a bíróság döntése a Jézust ábrázoló karikatúra ügyében

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke felháborítónak tartja, hogy a bíróság január 19-én, kedden első fokon elutasította Vejkey Imrének, a KDNP frakcióvezető-helyettesének a Jézust és Müller Cecília országos tisztifőorvost ábrázoló karikatúra miatt indított keresetét.

Veres András az MTI-nek január 20-án, szerdán elmondta: A 2020 tavaszán megjelent karikatúra blaszfémikus ábrázolásával a keresztény értékrendszert gúnyolta ki, emellett a pandémia alatt munkáját végző keresztény tisztifőorvost is gúny tárgyává tette.

Az MKPK elnöke megdöbbentőnek nevezte azt is, hogy a szerinte keresztényellenes karikatúra „arcátlan módon” egy szakmai díjat kapott néhány hónappal ezelőtt. Még felháborítóbbnak tartja, hogy a bíróság első fokon keddi sajtóhírek szerint a többi között azzal utasította el a jogi keresetet, hogy a „karikatúra jópofa”. Megjegyezte: A hírek szerint a perben az is elhangzott érvként, hogy a karikatúra nem irányult a katolikus közösség ellen, csupán a politikai véleménynyilvánítás eszköze volt.

Veres András hangsúlyozta, hogy a püspöki konferencia elnökeként szeretné világossá tenni: felháborítónak és diszkriminatívnak tartják, hogy politikai célra használjanak fel vagy jópofának nevezzenek bármely olyan írást vagy rajzot, amely a keresztény vagy bármely más vallási közösséget méltóságában sérti, megalázza, vagy alapvető értékeit, jelképeit gúny tárgyává teszi.

Hírdetés

A Jézust és Müller Cecíliát ábrázoló gúnyrajz 2020 áprilisában jelent meg a Népszavában. A karikatúra miatt Vejkey Imre személyiségi jogi pert indított a lap ellen az alaptörvény és a polgári törvénykönyv alapján.

Forrás: MTI/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala

Fotó: Merényi Zita (archív)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »