Vérengzés a tőzsdéken: összeomlottak az ázsiai tőzsdék, nagy a pánik, Európában is

Vérengzés a tőzsdéken: összeomlottak az ázsiai tőzsdék, nagy a pánik, Európában is

Hatalmas károkat szenvedett el hétfőn az ázsiai tőzsde, óriásit hasalt Japán, Tajvan és az Asia Dow is. Ütik a kriptovalutákat is, a hatást a forint is érzi. Az ether nevű kriptovaluta 20 százalékot veszített értékéből.

A Világgazdaság beszámolója szerint hétfőre virradóra valósággal összeomlottak az ázsiai tőzsdék. A japán Nikkei 12 százalékkal zuhant meg, az Asia Dow 7 százalékot esett, a szingapúri tőzsde 5 százalékot bukott.

A tajvani Taiex index 8,4 százalékot zuhant. A legtöbbet a világ vezető chipgyártója, a TSMC részvényei estek, 9,8 százalékos veszteséget könyvelhetnek el. 

Japánban az 1987-es krach óta nem volt ekkora pánik, Tajvanban pedig 1967 óta nem láttak ilyet.

Nem meglepő módon ez a hullám is az Egyesült Államokból indult, ahol kiújultak a recessziós félelmek (egyes elemzések szerint az USA már recesszióban van) és a várakozásoknál jóval gyengébben teljesít az Intel techmogul. A válsághangulat pedig gyorsan átgyűrűzött Kelet-Ázsiára.

Hírdetés

Vannak azonban kivételek. Az indiai és kínai börzék viszonylag ellenállónak mutatkoztak, Hongkong csak 2,6, Sanghaj 1,4, Mumbai pedig 2,9 százalékos esést szenvedett el.

Óriásit hasaltak azonban a kriptovaluták. A bitcoin elvesztette értékének 15 százalékát, az ether 20,4 százalékot zuhant.

A forintot is ütik, az euróval szemben délelőtt 399 forintig gyengült, majd kissé erőre kapott.

A német DAX helyzete sem épp rózsás, eddig 3,7 százalékos bukóban van, a Rheinmetall hadiipari vállalat, a Deutsche Bank és a Commerzbank pedig mind 7 százalék körüli veszteséget szenvedtek el.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »