Vera Jourová továbbra is úgy véli, a magyar demokrácia beteg

Vera Jourová továbbra is úgy véli, a magyar demokrácia beteg

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke továbbra is úgy véli, hogy Magyarországon egy beteg demokrácia uralkodik – számolt be róla a Népszava a Central European University (CEU) budapesti székhelyű Demokrácia Intézetének szervezésében tartott videokonferencia alapján.

Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus, és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia

– fejtette ki Jourová, aki hozzátette, nincs demokrácia független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül. Kiemelte, hogy komoly fenntartásai vannak a magyarországi választásokkal kapcsolatban, melyek az EBESZ megfigyelői szerint nem feleltek meg a tisztességes választás követelményének.

Hírdetés

Az alelnök közölte, hogy az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot fog folytatni a magyar jogállam helyzetét illetően, ami során nem csak egy-egy jogsértőnek ítélt törvényre fog reagálni.

„Értékelnünk kell a teljes képet, az igazságszolgáltatás, a média, a civil szervezetek, az oktatás helyzetét. Ha a kedvezőtlen folyamatok összeadódnak egy tagállamban, akkor súlyos csorbát szenved a demokrácia, márpedig a demokratikus elvek betartását minden országtól elvárjuk.

– tette hozzá Jourová, aki kifejtette azt is, hogy az uniós források kifizetésének feltételeként meghatározott jogállamisági vizsgálatot azután fogják alkalmazni, hogy az EU Bírósága ítéletet mond a jogszerűségéről.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »