Venni olcsó, lelőni drága, mi az? Iráni drón…

Venni olcsó, lelőni drága, mi az? Iráni drón…

A védekező ukránoknak jóval többe kerül a támadó oroszok által indított Shahed-136 önmegsemmisítő drónok kiiktatása, mint az oroszoknak a drónok beszerzése.

A február 24. óta tartó orosz-ukrán háborúban nagyban felértékelődött a drónok használata. A konfliktus kezdetén elsősorban a háborúból nagy hasznot húzó, Oroszországgal és Ukrajnával egyaránt bizniszelő Törökország által gyártott Bayraktar TB-2 drónok kaptak nagy médiafigyelmet, amelyet elsősorban az ukránok használtak nagy sikerrel az oroszok ellen, bár utóbb bebizonyosodott, a kezdeti csapásoknak inkább csak a hírértéke, mint a stratégiai jelentősége volt nagy.

A csak fotóval vagy videóval igazolható veszteségeket számoló Oryx blog szerint a konfliktus kezdete óta Ukrajna ebből a viszonylag drága, de amerikai megfelelőinél lényegesen olcsóbb eszközből 14 darabot veszített, ami a lehető legalacsonyabb becslés, a valós szám ennél magasabb is lehet.

Illetve mindkét fél nagy mennyiségben használ civil drónokat is, az irreálisan magas kereslet fel is nyomta az árakat. A civil drónokat elsősorban felderítésre és tűzvezetésre használják, de sufnitunning módszerekkel kézigránát és EOD célbajuttatására is alkalmassá tehetők. Ez azonban veszélyeket is hordoz magában. 

A típusokból láthatjuk, az oroszoknak elsősorban felderítő drónjaik vannak, a harci drónokból gyengébb a felhozatal. Emiatt Oroszország Irántól vásárol kisebb, önmegsemmisítő, illetve nagyobb, rakéták célba juttatására alkalmas drónokat. Az iráni drónbizniszról írt korábbi cikkeinket megtalálják a láblécben levő cikkajánlóban.

Azóta, hogy Oroszország elkezdte bevetni az Irántól vásárolt Shahed-136 típusú önmegsemmisítő drónokat, az ukrán hadsereg 223-at lőtt le belőlük – közölte szerdán MTI az ukrán légierő parancsnokságra hivatkozva. A sajtóközleményben hozzátették: 36 napja használja ezeket a drónokat Ukrajna ellen az orosz hadsereg. Az első iráni drónt szeptember 13-án semmisítették meg a Harkiv megyei Kupjanszknál. A légierő közölte, hogy a Shahíd-136-os drónokat az orosz erők Geran-2-ként jelölik.

Arról, hogy a drónok közül mennyi ér célba, igazán releváns adatunk nincs. Az oroszok szerint valamennyi, a brit hírszerzés október 6-ai jelentése szerint a 60%-át lövik le az ukránok, akik meg egyenesen 80%-ra teszik a lelőtt drónok arányát.

Hírdetés

Természetesen az sem mindegy, hol fogják el az olcsó iráni drónokat. Az elemzést készítő civil szervezet vezetője, Artem Starosiek elmondta:

Tudnunk kell ezekről a drónokról, mielőtt áthaladnának a város felett, mert ha eltalálod, lezuhanhatnak és sok embert megsebesíthetnek.”

A Molfar elemzése szerint, melyet a Guardian közöl, Összesen 161 Shahed-136 drónt, egy nagyobb Shahed-129-et és négy még nagyobb, Mohajer-6 néven ismert pilóta nélküli támadójárművet lőtt le az ukrán légvédelem az elmúlt hónapban.

Egy Shahed-136 ára 20-50 ezer euró közé tehető. Az oroszok tehát a lelőtt drónokon 11,66-17,9 millió dollár közötti összeget buktak.

Az ukránok a drónok elleni küzdelemre eszközt bevetettek, lőttek kézifegyverekkel, MiG-29 vadászrepülőgépekről, C-300 cirkálórakétákkal, Nasams földi védelmi rendszerekkel. A nyílt forráson alapuló becslések szerint mindez 28,14 millió dollárjukba került.

Az elemzésről természetesen az orosz közösségi médiában is beszámoltak. Ők hozzátették, hogy az elemzők nem számolták a drónok által eltalált célpontokban keletkezett kár értékét, és nem adták hozzá annak a MiG-29-esnek az árát sem, amelyet – talán először a világtörténelemben – egy Shahed-136-tal sikerült megsemmisíteni.

Az orosz hadsereghez közeli Forpost Telegram-csatorna tudni véli, hogy az ukránok a becsapódott vagy lelőtt iráni drónok darabjait átadták az Egyesült Államoknak, hogy azok is átvizsgálják, és szoftveresen, vagy más módon találják meg az elhárításuk ellenszerét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »