Venezuelai miniszter: Guaidó szélsőjobbos segítséggel orgyilkosokkal tör a chávista rezsimre

Venezuelai miniszter: Guaidó szélsőjobbos segítséggel orgyilkosokkal tör a chávista rezsimre

Merényletek elkövetéséhez akart bérgyilkosokat felfogadni a venezuelai hírszerzés (SEBIN) által őrizetbe vett Roberto Marrero ellenzéki politikus – közölte Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter az állami televízió szombati műsorában.

Rodríguez kiemelte: a magát ideiglenes államfővé nyilvánító Juan Guaidó kabinetfőnöke egy olyan összeesküvés feje, amelynek célja, hogy Közép-Amerikából orgyilkosokat fogadjanak fel.

A tárcavezető állítása alátámasztására felvételeket mutatott Marrero mobiltelefonján – közösségi hálózatokon – folytatott beszélgetésekről, amelyek állítólag a fizetés lebonyolításáról szóltak.


Guaidó és Roberto Marrero

A miniszter arról is beszélt, hogy az utóbbi két hónapban több mint harminc milliárd dollárt (8,4 ezer milliárd forint) loptak el illetéktelenek Venezuela külföldi bankszámláiról. Hangsúlyozta, hogy a pénzt Donald Trump amerikai elnök kormányzatának utasítására emelték le a számlákról.

Hírdetés

Rodríguez a nap folyamán egy Twitter-üzenetben hozta nyilvánosságra, hogy a venezuelai biztonsági erők elfogták a Kolumbiában és az Interpol által is körözött Wilfrido Torres Gómezt, aki feltehetően kapcsolatban áll Juan Guaidó jobboldali Népakarat (Voluntad Popular) ellenzéki pártjával. „Ő a gyilkosok egyik vezetője, akiket a szélsőjobboldaliak behoztak Kolumbiából” – írta a miniszter.

A tárcavezető azzal vádolta a Népakaratot, hogy közép-amerikai paramilitáris egységek segítségével akart merényleteket elkövetni a „chávizmus” vezető személyiségei ellen. Szerinte ezek az alakulatok a venezuelai fegyveres erők egyenruhájába öltözve terveznek akciókat, ürügyet szolgáltatva ezzel az ellenzék kormányellenes megmozdulásaihoz.

A miniszter szerint ezek a félkatonai szervezetek Kolumbia felől szivárogtak be Venezuelába a múlt hónapban, amikor az ellenzék humanitárius segélykonvojokat próbált bejuttatni az országba.

A SEBIN szerda éjszaka vette őrizetbe Roberto Marrerót, miután egy házkutatás során állítólag fegyvereket találtak caracasi otthonában. Néstor Reverol venezuelai belügyminiszter akkor közölte: Marrerót azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy egy terrorsejt tagja, amely merényleteket tervezett magas rangú politikai személyiségek ellen. Az állami televízióban mondott beszédében a tárcavezető két puskáról készült képet is mutatott, amit az ellenzéki politikus ellen gyűjtött bizonyítéknak nevezett.

A venezuelai ellenzék ugyanakkor azt állította, hogy a hírszerzés emberei helyezték el a terhelő bizonyítékként szolgáló fegyvereket Marrero házában.

Az Egyesült Államok mellett a 14 amerikai országot tömörítő limai csoport, az Amerikai Államok Szervezete (OAS), az ENSZ emberi jogi hivatala és az Európai Unió is elítélte Marreo őrizetbe vételét.

Nicolás Maduro államfő eddig óvakodott Guaidó letartóztatásától. Megfigyelők azonban Marrero őrizetbe vételében világos próbálkozást látnak a hivatalban lévő államfő részéről politikai riválisának gyengítésére.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »