Venezuelában újabb balhé van kilátásban

Venezuelában újabb balhé van kilátásban

MTI nyomán

Miután hónapokig tartottak az egyesek szerint az Egyesült Államok támogatta ellenzéki tüntetések Nicolas Maduro ellen, most vasárnap alkotmányozó nemzetgyűlési választást tartanak.

Portálunk is figyelemmel kísérte latin-amerikai országban négy hónapja tartó utcai megmozdulásokat, melynek során eddig már több mint százan vesztették életüket.

Washington már korábban eltanácsolta az Egyesült Államok polgárait attól, hogy Venezuelába utazzanak a társadalmi nyugtalanság és az erőszakos cselekmények veszélye miatt.

Most az Egyesült Államok elrendelte, hogy venezuelai diplomatáinak családtagjai a hétvégére hagyják el Caracast tekintettel arra, hogy a főváros nem biztonságos a vasárnap esedékes alkotmányozó parlamenti választások felfokozott hangulata, esetleges zavargások, tömegtüntetések miatt.

Hírdetés

Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte a nagykövetségén dolgozó nem diplomatáknak, hogy elutazzanak Caracasból, a képviseleten maradók mozgásterét pedig korlátozta a városban.

Mindeközben a szomszédos, néhány éve a drogbárók hazájaként ismert, ám napjainkban egyre biztonságosabbnak számító Kolumbia azt tervezi, hogy 150 ezer különleges vízumot ad a hazájukat a krónikus gazdasági válság és politikai káosz miatt elhagyó venezuelaiaknak – adta hírül pénteken az ország migrációs hatósága.

A vízumok révén a már Kolumbiában tartózkodó venezuelaiak a szokásosan engedélyezett 90 napon túl még két évig maradhatnának az országban. Bogotá a jogosultság feltételeként csak azt szabta meg, hogy az igénylők útlevéllel, hivatalos határállomáson keresztül érkezzenek Kolumbiába és nem folyhat ellenük semmilyen bűnvádi eljárás.

A tartós tartózkodási engedély munkára és tanulásra egyaránt feljogosítaná a venezuelaiakat.

Venezuelában vasárnap  alkotmányozó nemzetgyűlési választást tartanak. A 31 milliós lélekszámú országból az utóbbi idők gazdasági és belpolitikai káosza miatt egyre többen távoztak „nyugatra” – a Venezuelával nyugaton határos Kolumbiába.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »