Venezuela: vizsgálatot indítottak Guaidó ellen, a puccs főszervezője fenyegetőzik

Hajlandó tárgyalni az ellenzékkel Nicolás Maduro venezuelai elnök, de csak nemzetközi közvetítők részvételével. Ezt ő maga közölte a RIA orosz hírügynökségnek adott, és szerdán megjelent interjújában.

„Hajlandó vagyok leülni az ellenzékkel a tárgyalóasztalhoz, hogy az ország javát, békéjét és jövőjét szem előtt tartva tárgyaljunk” – mondta.

Maduro közölte azt is, hogy országa mindenképpen teljesíteni fogja pénzügyi kötelezettségeit Oroszországgal és Kínával szemben.

Vizsgálatot indítottak Guaidó ellen

Hírdetés

Tarek William Saab venezuelai főügyész kedden kérelmezte a Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökhöz közeli legfelsőbb bíróságtól, hogy előzetes vizsgálatot indíthasson Guaidó ellen, aminek keretében megtiltották neki az ország elhagyását.

Saab közölte: döntésének oka, hogy „van egy állampolgár (Guaidó), aki gyakorlatilag az élére állt egy akciónak a venezuelai haza kárára” ami ahhoz vezetett, hogy „más országok rendkívül súlyos, az alkotmányos rendet megváltoztató intézkedéseket követelnek Venezuelától”.

Guaidó korábban bejelentette, hogy elrendelte az ország külföldi eszközeinek „átvételét”, elkerülendő a Maduro-kormány „fosztogatását”, egyúttal utasította az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet, hogy kezdjék meg a PDVSA állami olajvállalat és a Citgo Petroleum olajfinomító új igazgatótanácsának a kinevezését.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a venezuelai bíróság döntésére reagálva a Twitter közösségi portálon közölte, hogy „komoly következményei lesznek annak, ha megkísérlik aláaknázni a demokráciát és bántalmazni próbálják Guaidót”. Bolton emellett „illegitim, volt venezuelai főügyésznek” minősítette Saabot.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »