Venezuela lezárta kikötőit

Venezuela lezárta kikötőit

Venezuela szerdán lezárta kikötőit a kimenő hajók előtt, az intézkedéssel a caracasi kormány elejét kívánja venni annak, hogy amerikai segélyszállítmányok érkezzenek a súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzdő országba.

Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya a hadseregnek adott utasításában biztonsági okokra hivatkozva rendelte el, hogy február 24-ig a kikötőkben tartózkodó hajók nem futhatnak ki.

A dokumentum, amelybe az AFP francia hírügynökség betekintést nyert, azonban nem tesz említést arról, hogy a kikötőkbe nem futhatnának be az érkező hajók.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter kedden kijelentette: készültségbe helyezték a hadsereg alakulatait a határokon, hogy megakadályozzák az esetleges területsértéseket. A venezuelai hatóságok aznap lezárták az ország tengeri határát a Holland Antillákkal, megakadályozva a hajók vagy repülők érkezését Venezuelába Aruba, Bonaire és Curacao szigetekről.

A Nicolás Maduro és a számos ország által Venezuela ideiglenes elnökeként elismert Juan Guaidó ellenzéki vezető közötti politikai belharc egyik színtere a nemzetközi segélyek küldése és bejuttatása a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzdő dél-amerikai országba.

Kedden a szomszédos Brazília elnöki szóvivője bejelentette, hogy országa az Egyesült Államokkal közösen szállít humanitárius segélyt a venezuelai határra február 23-tól Juan Guaidó kérésére. Otávio Santana Barros elmondta, hogy a gyógyszer- és élelmiszersegélyt az észak-brazíliai Boa Vista városából Guaidó szervezésében – venezuelai teherautókat vezető venezuelai állampolgárok – fogják átvinni a határon.

José Manuel Olivares, a hatalmától megfosztott, ellenzéki többségű venezuelai nemzetgyűlés egyik képviselője kedden a National című helyi lapnak nyilatkozva elmondta: az ellenzék a polgárok tömeges részvételével akarja behozni a segélyeket az országba.

Hírdetés

„Nem tárhatom fel a taktikánk részleteit, de annyit elmondhatok, hogy át fogunk jutni”

– jelentette ki.

Guaidó szerint időközben már legalább 700 ezer önkéntes jelentkezett, hogy a segélyek országba juttatásában és szétosztásában segédkezzen.

A hivatalban lévő Nicolás Maduro baloldali elnök újra és újra leszögezte, hogy Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi be az Egyesült Államok segélyeit, mert ezt a törekvést egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti. Mindemellett a napokban bejelentette, hogy február 20-án háromszáz tonna humanitárius gyógyszersegély érkezik Venezuelába a szövetségesének számító Oroszországból.

A latin-amerikai országban jelentős hatalmi tényezőt jelentő hadsereg változatlanul a jelenlegi elnök, Nicolás Maduro mellett áll. Az amerikai és kolumbiai hadsereg képviselői ugyanakkor szerdán igyekeztek növelni a nyomást, felszólítva a venezuelai kollégáikat, hogy „tegyék meg, amit meg kell tenni”.

Ugyanakkor eddig, csak kis számú, és jórészt kevés befolyással bíró venezuelai katonatiszt csatlakozott az ellenzékhez, illetve annak vezetőjéhez. Szerdán például Pedro José Chirinos, Venezuela ENSZ-hez delegált helyettes katonai attaséja határolódott el Madurótól.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »