Veneto orosznak ismerte el a Krímet

Észak-Korea, Uganda, Szíria, Zimbabwe és még néhány ország után az olaszországi Veneto tartomány parlamentje is elismerte Oroszország részeként a Krímet.

Mint a BBC orosz nyelvű szolgálata az olasz sajtóra hivatkozva jelentette, a képviselők Stefano Valdegamberi kezdeményezésére 37 igennel 9 nem ellenében döntöttek arról, hogy Krímnek joga van az önrendelkezésre, emellett bizottságot hoznak létre az Oroszország elleni szankciók feloldásáról. Az ENSZ tagállamainak döntő többsége annexiónak tartja a Krím csatlakozását Oroszországhoz, az Egyesült Államok, az Európai Unió és még néhány állam pedig szankciókkal sújtotta Moszkvát.

A szavazást megelőzően Ukrajna olaszországi nagykövete a vezető olasz lapok által közölt nyílt levélben fordult a venetói képviselőkhöz, s óvta őket az európai szolidaritást gyengítő lépéstől.

Az olasz sajtó nem lepődött meg az egyébként éppen a krími tatárok deportálásának évfordulóján megejtett szavazás eredményén, hiszen az észak-olasz tartomány parlamentjében az Európai Uniót bíráló Forza Italia, az Északi Liga és Fratelli d’Italia (Olaszország testvérei) pártok vannak többségben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »