Vendégünk volt az első magyar űrhajós (Kézdivásárhely)

Vendégünk volt az első magyar űrhajós (Kézdivásárhely)

„Merjetek álmodni, mert sosem tudod, hogy a sors mit tartogat számotokra” – tanácsolta szombaton Kézdivásárhelyen az Atrium Szálloda rendezvénytermében az ingyenes Tudástár előadás-sorozat rendkívüli előadásán Farkas Bertalan ny. dandártábornok, az első magyar űrhajós, egykori vadászpilóta és űrkutató.

A Wegener Pro Sanitate Alapítvány és a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub által szervezett Közelebb a csillagokhoz című vetített képes előadáson és a közönségtalálkozón több mint száz érdeklődő volt jelen. Az űrhajóst, aki tizenöt évvel ezelőtt járt a céhes városban, Balogh Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának titkára is elkísérte Kézdivásárhelyre.

Magyarország első űrhajósát, „az első magyart, aki eljutott a világűrbe, azt a különleges embert, aki közelebb volt a csillagokhoz, mint bárki közülünk, és aki a csillagok közül tudott rátekinteni a Földre”, a szervezők nevében Fábián Helén óvónő köszöntötte, majd Bakk Vitális Mária Kinga, a Wegener Pro Sanitate Alapítvány elnöke szólt arról, hogy amikor előző héten Péter-Sárkány Hannával, az alapítvány programfelelősével olvasták Farkas Bertalan látogatásának hírét a csíkszeredai Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem honlapján, rögtön megszületett bennük a gondolat, hogy ezt az óriási lehetőséget nem szabad kihagyniuk. Azt is elmondta, hogy a legutóbbi Tudástár előadáson nem merték bejelenteni a rendkívüli eseményt, hiszen akkor még a háttérben Péter-Sárkány Hanna keményen dolgozott Balogh Zoltánnal karöltve azért, hogy létrejöhessen ez a találkozó. Végezetül köszönetet mondott Farkas Bertalannak, hogy zsúfolt programja ellenére elfogadta meghívásukat, és eljött Kézdivásárhelyre.

Farkas Bertalan vetített képes előadással igyekezett hallgatóságát közelebb vinni a világűrhöz. Az első magyar űrhajós bevezetőjében arról beszélt, hogy gyermekkorában nem akart vadászpilóta lenni, ám barátja és padtársa, Kopasz Gyula buzdítására mégis nekivágott, kiváló minősítéssel elvégezte a repülőtiszti főiskolát, majd önként jelentkezett űrhajósnak, és így ő lett az első magyar, aki a világűrbe jutott a Szovjetunió vezette Interkozmosz űrkutatási együttműködés keretében, Magyarország ezzel az űrutazással a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe. Annak idején 220 vadászpilóta jelentkezett űrhajósnak, majd a válogatások után 95-en maradtak, aztán 27-en, majd 11-en, 7-en, 4-en, és végül ketten, ő és Magyari Béla. És a kettőből csak egy magyar repülhetett. A szovjet orvosi bizottság végső döntése pedig úgy szólt, hogy a Kubaszov–Farkas páros fog repülni. Az űrrepülést egy több mint kétéves felkészítés előzte meg Csillagvárosban.

Hírdetés

Farkas Bertalan 1980. május 26-án a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén jutott ki a világűrbe. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut–6 űrállomással, ahol a személyzet, Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajós fogadta őket. Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén, és a sivatagban landoltak.

A magyar asztronauta részletesen mesélt arról, hogy milyen élményeket, tapasztalatokat szerzett a világűrben eltöltött nyolc nap, 20 óra és 45 perc során. Azt is elárulta, hogy Aida kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját vitte magával a világűrbe, a babát lánya 18. születésnapján adta át neki, azzal a megjegyzéssel, hogy vigyázzon rá, mert még egy hasonló baba nincs, amely megjárta volna a világűrt.

Azt is megtudtuk, hogy legközelebb magyar űrhajós 2024 végén vagy 2025 elején kerülhet a világűrbe, a versenyben maradt négy jelölt – egy orvos és három mérnök – közül egyetlen egy. A magyar űrkutatási program kapcsán Farkas Bertalan elmondta, hogy szeretne segíteni, aktívan részt venni a második magyar űrhajós felkészítésében.

Miután a jelenlevők megtekintették a Szaljut–6 űrállomáson készített filmet, az űrhajós kozmikus egészséget kívánva búcsúzott el hallgatóságától. Az esemény végén lehetőség adódott megvásárolni Tőrös István A csillagok útján – Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós című könyvét, melyet Farkas Bertalan dedikált.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »