Vélhetően helyrehozhatatlan károkat szenvedtek az Északi Áramlat vezetékei, talán örökre használaton kívül maradnak

Vélhetően helyrehozhatatlan károkat szenvedtek az Északi Áramlat vezetékei, talán örökre használaton kívül maradnak

Az egész világ azt találgatja, mi történhetett hétfőn az Északi Áramlat gázvezetékeivel. Bár a felelősöket talán sosem találják meg, annyi bizonyos óriási károkat okozhat a földgázvezetékek felrobbantása. Nem csak környezetvédelmi szempontból, gazdaságilag is katasztrofális következményekkel járhat, pláne, ha soha többé nem lehet majd üzembe helyezni őket.

Elsőként svéd szeizmológusok érzékelték, hogy  hétfőn hajnali két órakor, majd aznap este, hét óra körül két furcsa robbanás rázta meg a Balti-tengert, nem messze Svédország partjaitól. Csak később derült ki, a mérhető szeizmológiai hatással járó robbanások az Északi Áramlat 1-es, illetve a soha használatba nem helyezett 2-es vezetéket érte. Azóta kiderült, mindkét vezetékből folyamatosan szivárog a földgáz – legalább négy repedésből. A svéd szakemberek időközben megerősítették, méréseik és megfigyeléseik alapján egyértelműen robbanás, robbantás történt. Sem rengés, sem földcsuszamlás nem okozhatta a vezeték sérülését.

Hírdetés

Bár egyik vezeték sem működött, ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna bennük földgáz. Biztonsági okokból ezek a csővezetékek soha nem lehetnek üresek, a csövekből kiszökő földgáz tehát most a Balti-tengerbe szivárog. Az illetékesek szerint legalább egy hét, mire az összes gáz elszivárog a csövekből, s csak utána derül ki, menthetőek-e még egyáltalán a vezetékek.

Nos, félő, hogy nem. A kiszökő gáz helyére áramló sós tengervíz ugyanis olyan súlyosan korrodálhatja a csöveket, hogy a vezeték menthetetlenné válik.

A károk felmérése jelenleg is zajlik. A régióban 60-70 méter mélyen fekvő csővezetékről csak a gáz elillanása után derülhet ki, mekkora károkat szenvedett el pontosan. Addig marad a reménykedés…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »