Véletlenül visszacsatolták Kárpátalját

Elektronikus formában 6 dollár 34 centért, azaz mintegy 2000 forintos áron lehet megvenni az Amazon felületén azt a magyar nyelvi gyorstalpalót, amely címében azt ígéri, kevesebb mint huszonnégy óra alatt megtanítja az embert alapszinten magyarul.

A 65 oldalas könyv borítóján szereplő térkép azonban némiképp eltér hazánk szokásos földrajzi ábrázolásától: a piros-fehér-zöld trikolórral átfedett országhoz hozzácsapja a ma Ukrajnához tartozó, mintegy 13 ezer négyzetkilométeres Kárpátalját is.

Hírdetés

Mivel Magyarország ilyen határokkal sosem létezett – a második világháború előestéjén, 1939. márciusában visszafoglalt országrész mellett ekkorra az első bécsi döntés értelmében már visszakerült hazánkhoz a Felvidék déli sávja is –, tippünk sem volt rá, hogy honnan találhatták a borító készítői grafikájuk alapjául szolgáló térképet – egyébként az Amazonon publikált könyveknél néhány kattintással elkészíthető a borító, így nem valószínű, hogy átgondolt, stratégiai döntés lett volna a könyvborítós revízió mögött.

Kérdésünket elérhető szerző híján az Amazonhoz intéztük; amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »